28/02/2024
Najnovije vesti

OBELEŽENO 400 GODINA FRESKOPISA MANASTIRA PUSTINJA

Autor 26/10/2022

Najpre otvaranjem izložbe fotografija fresaka u Narodnom muzeju u Valjevu, a potom i centralnom proslavom koja je održana u manastiru Pustinja, svečano je obeleženo 400 godina freskopisa manastira Pustinja.

Izložba je privukla veliki broj kako vernika, sveštenstva valjevske eparhije ali i čelnih ljudi Valjeva, a uz prigodan program okupljeni su imali priliku da vide fotografije freski Milana Markovića, protojereja Nenada Markovića, Zorana Lukića i Darka Vujovića.

U manastiru Pustinja arhijerejsku službu služio je Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, uz sasluženje Episkopa valjevskog Isihija i umirovljenog Episkopa Jovana (Purića). Vladika valjevski Isihije naglasio je u uvodnom pozdravnom govoru:

“Velika je radost sabrati se danas u Pustinji oko jubileja – 400. godišnjice njenog živopisa, služiti Svetu Liturgiju i zablagodariti svima koji su se ugradili molitveno i materijalno u proslavu jubileja i života ove svetinje koja je veliki dragulj naše duhovnosti”, predavši reč pouke Vladiki Fotiju sa kojim je delio monaške dane u manastiru Kovilj.

U svom obraćanju prisutnima Vladika Fotije je pohvalio blaženopočivše Vladike Atanasija i Milutina, čija su imena neraskidivo vezana za manastir Pustinju, svetinju koja je kroz istoriju davala velike duhovne plodove.

“Vladici Isihiju bih poželeo svako dobro u ovoj eparhiji, koja ima dva stuba, dva velika svetila – Svetog Vladiku Nikolaja i Prepodobnog Justina Ćelijskog. Naravno, i mnoge druge svetitelje kroz istoriju. Ali, Bog je njih podigao u novije vreme da budu svetila kao što u našoj Crnoj Gori imamo Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog. Zbog tih stubova nećemo pogrešiti, nećemo sići s puta i otići na stranputicu, nego ćemo ići svetosavskim putem spasenja. Zato je ova eparhija veoma značajna i, slobodno možemo reći, centralna eparhija, srce Srpske Pravoslavne Crkve. Dobro je doći ovde i poučiti se bogoslovlju, poučiti se pravoslavlju i srpstvu,” rekao je Vladika Fotije u propovedi na kraju Svete Liturgije.

dr Darko Tanasković

Ugledni profesor dr Darko Tanasković, a potom diplomata koga je u manastir Pustinja pre gotovo 30 godina doveo novinar pok.Slobodan Raković imao je zanimljivo obraćanje:

“Meni je ta poseta manastiru bila ohrabrenje, podstrek i oslonac tokom službovanja u Turskoj u vreme rata u Bosni i Hercegovini, kasnije u vreme krize na Kosmetu, zaključno sa NATO agresijom na tadašnju Jugoslaviju. Danas smo ovde kada se ponovo nadvijaju tamni oblaci i mislim da je dragoceno ponovo se osloniti o oslonac koji predstavlja manastir Pustinja.”

Nije zaboravio svoj prvi susret sa mati Ninom: “Mati Nina mi je tada poklonila teglu meda, rekavši: “Idite sa ljubavlju u zemlju onih koji nas ne vole. Ponesite ovu teglu meda, jer to nije samo med…“ Taj trenutak i njene reči na neki čudesan način su me rasteretile tereta, koji mi je bio na plećima, i ja sam otišao sa mnogo samopouzdanja u Tursku,” podelio je prof. dr Darko Tanasković svoje sećanje na važan trenutak u svom životu, koji se zbio u manastiru Pustinja.

Folklorna grupa Valjevske gimnazije
Etno grupa Vasilis

Veliki broj prisutnih gostiju i vernika po završetku službe prisustvovao je svečanoj akademiji na kojoj su nastupili Folklorna grupa Valjevske gimnazije, Etno grupa Vasilis iz Žablja, frulaš Milinko Ivanović i dramski umetnik Nebojša Milovanović, a sve u režiji Petra Stanojlovića. Na kraju akademije uručene su gramate u znak zahvalnosti za pomoć manastiru.

Za Objektiva.rs foto Dragan Krunić