24/05/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

Prijem učenika u Muzičku školu „Živorad Grbić“

Autor 26/04/2023

Valjevska muzička škola i ove godine, u junu, upisuje buduće prvake koji će muzičko obrazovanje početi u nastavnoj 2023/2024. godini. Prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita je do 22. maja.

Ove godine, Muzička škola „Živorad Grbić“ raspisuje konkurs za prijem ukupno 133 učenika u prvi razred osnovne muzičke škole. U matičnu školu u Valjevu upisuju 91 učenika u prvi razred. U izdvojena odeljenja primaju: u Mionici 17, u Lajkovcu 13 i u Osečini 12 učenika.

Sva deca uzrasta od devet godina i mlađa, mogu biti kandidovana za polaganje prijemnog ispita za instrumente: klavir, violina, violončelo, gitara, harmonika, flauta.

Decu uzrasta 11 godina i mlađa moguće je prijaviti za polaganje prijemnog ispita za instrumente: klarinet, saksofon, truba, od ove godine i na kontrabas.

Na sve popularniji odsek srpsko tradicionalno pevanje mogu biti prijavljen deca od 10 godina. Za solo pevanje, devojčice od 13 godina i starije, dok je neophodno da mladići imaju bar 16 godina, a mogu biti i stariji.

U junu, valjevska Muzička škola organizuje prijemni ispit za upis u pripremni razred osnovne muzičke. U školskoj 2023/24. za ukupno 75 polaznika pripremnih grupa, uzrasta osam godina i mlađih: 30 polaznika u Valjevu i po 15 u izdvojenim odeljenjima u Mionici, Lajkovcu i Osečini.

„Muzička škola „Živorad Grbić“ je škola koja je i pored činjenice da nije obavezna, a da ima obavezan prijemni ispit za proveru muzičkih sposobnosti, ipak vrlo popularna u našoj sredini. Svake školske godine mi popunimo naše kapacitete koji nisu mali, i upišemo novu, vrlo brojnu generaciju muzički nadarenih mališana u Valjevu, ali i u našim izdvojenim odeljenjima u Mionici, Lajkovcu i Osečini.

Takođe, tokom maja biće realizovana promotivna kampanja simboličnog naziva „Otkrij svoju notu!“ na Instagram i Facebook stranicama škole, kao i na You Tube kanalu škole.

I ove godine, koncertna sala će polovinom maja biti otvorena i muzikom učenika škole ozvučena kroz realizaciju promotivnih koncerata za sve zainteresovane osnovce uzrasta od sedam do 10 godina, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa osnovnim školama u Valjevu, Mionici, Osečini i Lajkovcu. U maju je obeležavanje Dana škole „Živorad Grbić“. Samim tim je idealno vreme za promociju ostvarenih postignuća tokom 69 godina uspešnog trajanja. Svi majski koncerti imaće i promotivni karakter. Publika će, pored muzike učenika, imati priliku da kroz promo materijal i reč nastavnika upozna sa muzičkom školom.

Ove godine, u cilju što bolje informisanosti budućih učenika i roditelja, 15. maja će u školi biti organizovan i veliki promotivni roditeljski sastanak na kojem će zainteresovano građanstvo dobiti odgovore na temu Zašto postati učenik muzičke škole?

Svi zainteresovani za osnovno muzičko obrazovanje, biće u mogućnosti da se prijave za polaganje prijemnog ispita do 22. maja, popunjavanjem prijave na Sajtu škole (www.muzika.edu.rs), na kome mogu pronaći i kompletne informacije vezane za osnovno muzičko obrazovanje i proceduru upisa u osnovnu muzičku školu. Prijemni ispit za upis u osnovnu muzičku školu i pripremni razred biće realizovan po unapred utvrđenom rasporedu, u periodu od 5. do 12. juna. u prostorijama muzičke škole, odnosno u izdvojenim odeljenjima u Lajkovcu, Mionici i Osečini.

Prijemni ispit se polaže pred ispitnom komisijom, a dovoljno je da svi mališani, zainteresovani za polaganje, pripreme jednu dečiju pesmu, a oni malo stariji koji sebe vide na odseku pevanja, pesmu po slobodnom izboru. Sve dodatne informacije, zainteresovani kandidati i njihovi roditelji mogu pronaći na sajtu muzičke škole ili putem mejla: muzika.valjevo@gmail.com,“ rekla je mr Suzana Radovanović Perić, direktorka valjevske Muzičke škole „Živorad Grbić“.