25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PRIPADNICI SPECIJALISTIČKIH TIMOVA SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE MUP SRBIJA STIGLI IZ TURSKE
vatrogasci-spasioci-i-pas-spasilac-Zigi-stigli-iz-Turske-docek-deca-FOTO-MUP-Srbija-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

PRIPADNICI SPECIJALISTIČKIH TIMOVA SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE MUP SRBIJA STIGLI IZ TURSKE

Autor 18/02/2023

Tokom osmodnevnog angažovanja u Turskoj, srpski spasilački timovi spasili su tri osobe, jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina tim iz Srbije, kao i dve osobe koje su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja. Nažalost, pripadnici Specijalističkog tima pronašli su i tela 23 lica, navodi MUP Republike Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poželeo je dobrodošlicu pripadnicima specijalističkih timova Sektora za vanredne situacije MUP-a koji su juče došli iz Turske i poručio im da je ponosan na njih, jer su spasili tri života tokom osam dana i uz nadljudske napore pomagali turskom narodu u spasavanju ugroženog stanovništva i saniranju posledica nakon razornog zemljotresa.

Istakao je da su pripadnici specijalističkih timova Sektora za vanredne situacije MUP-a neumorno i nesebično radili na spasavanju ugroženog stanovništva i naglasio da je cela Srbija ponosna na njihovu hrabrost.

Spasili ste tri života i punih osam dana neumorno, nesebično i uz nadljudske napore pomagali turskom narodu u saniranju posledica i spasavanju ugroženog stanovništva. Moram da pomenem i veoma posebnog člana srpskih spasilačkih timova i dovoljno je da izgovorim samo njegovo ime. Zigi je dokazao da je zaslužio svoje mesto u timu i iskazao spremnost i sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele ispod ruševina.

Želim da znate da sam jako ponosan, da je cela Srbija ponosna na vašu hrabrost, humanost i prijateljstvo koje ste iskazali, a kojim ste pokazali ono najlepše i najčasnije lice Srbije. Dokaz tome su i snimci vašeg ispraćaja od strane turskih snaga i meksičkog tima“, poručio je ministar Gašić.

Kako je rekao ministar Gašić, pripadnici specijalističkih timova Sektora za vanredne situacije MUP-a pokazali su da je naša država uvek među prvima u najtežim trenucima, da smo solidarni i spremni da pružimo pomoć gde god i kome god je potrebna.

Opremljeni ste najmodernijom opremom i obučeni i spremni da na svaki poziv za pomoć odgovorite za samo dva sata. Obezbedićemo vam dodatnu opremu i obučićemo još više vatrogasaca-spasilaca za delovanje specijalističkih timova u svim vanrednim situacijama“, kazao je ministar Gašić, poručivši turskom narodu da može da računa na pomoć Republike Srbije i našeg naroda.

Ambasador Republike Turske u Srbiji, Hami Aksoj, zahvalio se pripadnicima Sektora za vanredne situacije na nesebičnoj pomoći i spasavanju ljudi iz ruševina nakon razornog zemljotresa.

Poštovani pripadnici Sektora za vanredne situacije, dobrodošli. Danas je jako značajan dan za nas. Ovo je istorijski dan u odnosima Turske i Srbije. Mi smo se 6. februara suočili sa razornim zemljotresom, jednim od najvećih u istoriji čovečanstva. U ovim teškim trenucima Srbija nas nije ostavila same“, rekao je Aksoj naglasivši: „Tamo su spasili tri lica. Nikada nećemo zaboraviti to, oni su sada naša braća, braća turskog naroda.“

Vođa specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Davor Vidović zahvalio se u ime svojih kolega ministru Gašiću na brizi koju im je svakodnevno iskazivao i istakao da su specijalistički timovi apsolutno obučeni, opremljeni i spremni da u najkraćem roku odgovore na svaki poziv da pomognu i uhvate se u koštac sa svim opasnostima i izazovima vanrednih situacija.

Krenuli smo bez straha i dilema, ali sa ogromnom voljom i beskrajnom nadom da ćemo uspeti da spasimo živote i pružimo spas ljudima koje je preplavilo beznađe u teškoj borbi za sopstvene živote. Po dolasku, kročili smo na tlo koje je i dalje podrhtavalo. Roditelji koji su tražili svoju decu, deca koja su tražila svoje roditelje i sve one koji su tražili svoje najmilije pod ruševinama. Niko od nas ne može da opiše rečima radost i ushićenje kada smo konačno uspeli da pronađemo bar jednu, za početak jednu živu osobu, odnosno mladu devojku od samo 17 godina i svaki put kada smo pronašli trag da je pod ruševinama još neko živ“, naglasio je Vidović.

Među članovima specijalističkih vatrogasno-spasilačkih timova Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbija koji su angažovani u Turskoj bila su i četiri pripadnika iz Valjeva.

Izvor i foto MUP Srbija