19/04/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija Valjevo Srbija Kolubarski okrug foto Dragan Krunić

Promocija knjige dr Vere Vaš “Poezija Petra Pajića” 

Autor 22/12/2023

Promocija knjige dr Vere Vaš “Poezija Petra Pajića” biće održana u subotu, 23. decembra 2023. godine, u 12 časova, u svečanoj sali Valjevske gimnazije.

Tom prilikom, pored autorke, o knjizi će govoriti profesor dr Marija Jeftimijević Mihajlović. Voditelj književne promocije je spiker, Radmila Novaković. U programu učestvuju i učenici Valjevske gimnazije i Muzičke škole “Živorad Grbić”.   

Iz svog doktorata, koji je ove godine odbranila na Filološkom fakultetu u Beogradu, profesorka dr Vera Vaš priredila je studiju o poeziji počivšeg Valjevca, pesnika Petra Pajića, čija poezija, i u savremenom dobu, neprekidno dobija na značaju.

Profesorka Vera Vaš je godinama, sistematski i naučno, temeljno pripremala rad, dubinski sagledavši celokupan pesnikov opus, uključujući i kritičku i teorijsku literaturu, kako bi u svojoj doktorskoj disertaciji sveobuhvatno prikazala teme i motive, kao i celokupan iskaz Pajićeve lirike.   

Knjiga “Poezija Petra Pajića” dr Vere Vaš, profesorke srpskog jezika i književnosti u penziji, je izdanje višestruke vrednosti, objavljeno tekuće 2023. godine, na 230 strana, u organizaciji Valjevske gimnazije, Udruženja “Valjevski gimnazijalci” i Srpske književne zadruge gde je početkom decembra održana promocija.

“Poezija Petra Pajića”, 23. decembar, 12 časova, svečana sala, Valjevska gimnazija.