15/04/2024
Najnovije vesti
Valjevska-gimnazija-Foto-153-godine-skole-i-84-rodjendan-Matije-Beckovica-sa-ucenicima-Va-beogradske-Filoloske-i-Karlovacke-gimnazije-29-11-2023-prenosi-Objektiva.rs

Proslavljene 153 godine Valjevske gimnazije i 84. rođendan Matije Bećkovića

Autor 30/11/2023

Predstavljanjem Zbornika đačkih radova o Matiji Bećkoviću i književnim susretom sa pesnikom, nakon višednevnog programa i niza promocija, izložbi i koncerata bivših i sadašnjih učenika, proslavljena 153. godišnjica Valjevske gimnazije.

U okviru proslave Dana škole, 29. novembra, na 84. rođendan akademika Matije Bećkovića, nekadašnjeg učenika ove škole, članovi literarne sekcije “Desanka Maksimović” su predstavili Zbornik đačkih radova o Matiji Bećkoviću, koji su priredili sa urednicama, profesorkama srpskog jezika i književnosti mr Milenom Milisavljević i dr Verom Vaš, tehničkom urednicom profesorkom Aleksandrom Jevtić i višestruko nagrađivanim dizejnerom Dušanom Arsenićem, autorom naslovne strane najnovijeg “Zbornika” objavljenog proteklog meseca u istoimenoj ediciji pokrenutoj 2017. U ostvarivanju ovog izdanja i svečanosti, pored valjevskih gimnazijalaca učestvovali su i učenici iz Karlovačke, Beogradske XIV i Filološke gimnazije.

Članovi muzičke sekcije i hora sa profesorom Markom Tomićem održali su prigodan program. Horsko izvođenje Himne Valjevske gimnazije za koju je tekst napisao Matija Bećković, a komponovala Ljudmila Bećković, dok je za njegovu “Pesmu dva prijatelja” muziku napisao Arsen Dedić, a ovom prilikom pevao učenik Petar Uskoković. Učenica Sara Janevska izvela je pesmu Sedimo nas dvoje u sutonu plavom za koju je komponovala muziku, a notni zapis je ovekovečen u aktuelnom izdanju Zbornika.

Profesor matematike, Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije pozdravio je prisutne, čestitavši rođendan pesniku Matiji Bećkoviću, koji je zahvalio besedom pod nazivom Rođendan.

Kad je Desanki Maksimović za života otkrivan spomenik u Valjevu, bio je to događaj kakvog do tada nije bilo, a Bog zna da li će ga više ikada igde biti. Dogodio se i mogao dogoditi samo u Valjevu. I nigde drugde na celom svetu. Desanka nije imala koga da pita šta pesnik čini kad mu otkrivaju spomenik. To nije doživeo niko, osim nje. Sama se snalazila kako je znala i umela. Za tu priliku nije ništa govorila, obukla se prema okolini, neupadljivije nego inače, prisutnima se obraćala šapatom kao da se pravdala da nije ništa kriva i molila da se na nju ne ljute.

U te dane bilo je i javnog gunđanja što se nekome “podiže spomenik za života, dok drugi nemaju od čega da žive”.

Idući sa njom na tu svečanost iz Beograda za Valjevo zamolila me je da joj usput pročitam govor koji sam pripremio. Počeo sam izokola, podsećanjem da još nismo podigli spomenik ni jednoj ženi. Ni Carici Milici, ni Jefimiji, ni Nadeždi Petrović, ni Isidori, ni Anici Savić Rebac, ni Kseniji Anastasijević, ni Milevi Ajnštajn. Da im je Desanka pozajmila svoj svetli lik i slavno ime koje je postalo simbol i za njih i za sve ostale znane i neznane. I podvukao da time pesnički narod podiže spomenik pesništvu.

Dok me slušala kako tim obrazloženjem ceo poduhvat odmičem što dalje od nje, kao refren ponavljala je: ”Blago tvojoj majci!”

Sjajan nastup Uroša Spasojevića u Gimnaziji – pročitajte OVDE

Na taj događaj podsetilo me i obeležavanje mog rođendana u Valjevskoj gimnaziji. I mene bi, kao i ja Desanku, trebalo odbraniti, da se ne branim ja sam i da za tu čast nisam ništa skrivio i nemam nikakvih zasluga.

Znam ko je došao na ideju da se Desanki za života podigne spomenik, a ne znam ko je došao na ideju da se u Valjevskoj gimnaziji već godinama obeležava moj rođendan.

Ima toliko gimnazija i gradova u Srbiji, ali se ni u jednoj ne obeležava rođendan nekog njihovog đaka ili profesora. I to se događa samo u Valjevu, mestu mome dragom, mog života neocenim blagom. Jer ne može se sakriti ni grad bilo koji ako pet gora oko njega stoji. I Valjevskoj gimnaziji, centru centra Galaksiji.

Kao što je Desanka svima pozajmila svoj lik izgleda da je i moj rođendan izabran za dan svih 153 generacije mojih školskih drugova, profesora i đaka Valjevske gimnazije.

Zato je moj rođendan zajednički da ne kažem da je više njihov nego moj a na kraju i na početku, što je najvažnije od svega – to je dan Apostola i jevanđeliste Mateja imendana najznamenitijeg Valjevca prote Matije Nenadovića, koji je i preminuo na današnji dan.

Valjevska gimnazija proslavlja slavu Svetog Jovana Zlatoustog – pročitajte OVDE

Akademik Matija Bećković u druženju sa gimnazijalcima iz Sremskih Karlovaca, Beograda i Valjeva FOTO Anja Krunić za Objektiva.rs

Klanjam se Valjevu i Valjevskoj gimnaziji,

a imam i kome,

I zahvaljujem se

a imam i na čemu.

To je jedino čime mogu da uzvratim na tolikoj ljubavi, zahvalio se Akademik.

Učenici i profesori gimnazija iz Sremskih Karlovaca, Beograda i Valjeva uživali su u poetskom druženju sa pesnikom Matijom Bećkovićem u okviru obeležavanja 153. godišnjice Valjevske gimnazije, upotrebivši priliku i za posete kulturno – istorijskim ustanovama Valjeva.

Naslovna – Valjevska gimnazija i foto Anja Krunić.