22/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Dogovor o nastavku saradnje Gete instituta i Valjevske gimnazije uz program proslave 153. godine rada škole
Valjevska-gimnazija-15-11-2023-GETE-Nemacka-Ambasada-CFA-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Dogovor o nastavku saradnje Gete instituta i Valjevske gimnazije uz program proslave 153. godine rada škole

Autor 16/11/2023

Predstavnici Ambasade Nemačke, Gete instituta i organizacije CFT posetili su Valjevsku gimnaziju i produžili ugovor o saradnji. Ova lepa vest stiže na početku proslave 153. Dana škole. Početkom školske godine je uređen sportski teren sa tribinama u dvorištu, dok su aktuelni radovi na obnovi opreme i rekonstrukcija u četiri kabineta.

Prema rečima direktora Valjevske gimnazije, Predraga Jevtića, profesora matematike, u proteklom periodu između dva Dana škole ostvareni su značajni uspesi učenika na takmičenjima. Takođe, 15. novembra dogovoren je nastavak saradnje sa Gete institutom. Tim povodom školu su posetili ateše za kulturu Ambasade Nemačke u Srbiji, Miguel Valterajt, Gete instituta dr Siniša Vučenović, kao i Brigit Šojrer, stručna savetnica za nemački jezik u Saveznoj upravi za školovanje u inostranstvu pri Ministarstvu prosvete Savezne Republike Nemačke, kaže Jevtić.

Pročitajte – Gimnazijalac Nikola Petrović se plasirao na međunarodnu Olimpijadu iz filozofije

“Za nas, naše đake pre svega, naravno i za profesore, to je veoma bitna saradnja. To predstavlja proces koji traje već godinama. Trebalo bi da omogući našim učenicima i školi povezivanje sa srodnim školama u inostranstvu, pre svega Nemačke, gde bi našim đacima bila pružena mogućnost da unaprede svoje znanje nemačkog jezika, da svoja interesovanja u toj oblasti nadograde, kao i profesori”,

Gimnazija dobila prestižno priznanje – pročitajte ovde

naznačava direktor Valjevske gimnazije, uz podsećanje da su u tekućoj školskoj godini dva učenika na razmeni u SAD i Francuskoj, odakle dolaze učenici na razmenu i ove godine nastavu pohađaju u Valjevskoj gimnaziji, uz nekoliko volontera takođe iz Francuske i Nemačke. Pri tome naglasivši da učenici u specijalizovanim filološkim odeljenjima, kao i u dvojezičnim izučavaju više stranih jezika, a to ukazuje na spremnost učenika i profesora za obimniju saradnju.

“Trudimo se da našim učenicima pružimo maksimum mogućnosti u razvoju njihovih interesovanja i da to održavamo na što višem nivou. Predstavnici institucija, čiji su predstavnici boravili u Valjevskoj gimnaziji, posebno cene je činjenica da naši učenici učestvuju u velikom broju projekata, od stipendija i takmičenja, do učešća u dramskim sekcijama, podkastima. Trudimo se da na najbolji način naše učenike uključimo u različite aktivnosti i da ih podržimo u njihovim interesovanjima.”

S toga biva uobičajen veliki broj događaja koji je obeležio period između prošlogodišnjag i predstojećeg, 153. Dana škole.

“Ukoliko bih iz finansijskog segmenta unapređenja života i rada u školi, izdvojio bih teren za košarku, koji je zapravo multifunkcionalni prostor, ne samo za sportske aktivnosti. Takođe, upravo realizujemo projekat opremanja i uređenja četiri kabineta, od sredstava oportuniteta, za koja smo konkurisali i Ministarstvo pravde nas je podržalo.

To su kabineti muzičkog, likovnog, hemije i biologije, za koje je dobijeno dva miliona. To je pristojna suma da se poboljšaju uslovi. U kabinetu hemije nabavljamo nedostajuću opremu i sredstva za nastavu. U okviru tog projekta nabavljamo i novu opremu i sredstva za rad, a biće obavljene i određene rekonstrukcije”, rekao je profesor matematike, Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije.

Povodom obeležavanja 153. godine rada škole, učenici i profesori su priredili raskošan obrazovni i program iz domena kulture.

Članovi biološke sekcije promovisali su drugi broj časopisa “BIOM”.  Glavne urednice časopisa su profesorke biologije Verica Milovanović Avramović i Nada Nešković, tehnički urednik je Marijana Petrović, profesorka računarstva i informatike.

Već u petak, 17. novembra, od 13 sati, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije je promocija školskog časopisa Naša reč, koji uređuju članovi lingvističke sekcije.  Glavne urednice časopisa su Sara Jenevska III-5 i profesorka srpskog jezika i književnosti Milena Petrović, a tehnički urednik je učenica Anka Stošić III-4.

U subotu, 18. novembra, od 19 časova, takođe u Svečanoj sali Valjevske  gimnazije, nastupa basista i kompozitor Uroš Spasojević, bivši učenik škole, koji će sa svojim novim triom izvesti muziku sa albuma “Ballads”. Pored Uroša Spasojevića, ovom prilikom nastupa trubač, Ivan Radivojević  i bubnjar, Petar Ružičić.

U ponedeljak, 20. novembra, od 18 časova i 30 minuta, u Svečanoj sali, biće organizovana izložba minerala pod nazivom “Čudesni svet minerala” iz kolekcije Saše Obradovića, nekadašnjeg đaka Valjevske gimnazije.

Profesor dr Miodrag Loma u Galeriji znamenitih Valjevske gimnazije – pročitajte OVDE

Potom, u četvrtak, 23. novembra, na Dan škole biće održana:

od 12 časova, zajednička svečana sednica Nastavničkog veća, Saveta roditelja i Školskog odbora u svečanoj sali škole. Program priprema profesor srpskog jezika iknjiževnosti Milan Popović;

od 13 časova sledi turnir mešovitih ekipa u odbojci, u organizaciji aktiva za fizičko vaspitanje;

prvenstvo škole u šahu održaće se istog dana od 12 časova. Glavni organizator je profesor fizike Predrag Stefanović;

kviz, u organizaciji aktiva geografije i istorije biće održan, od 13 časova;

u toku dana biće održan i debatni turnir;

u 18:30 časova biće održana Raspevana gimnazija u sali Muzičke škole. Glavni organizator je profesor muzičke kulture Marko Tomić.

Zatim, u nedelju, 26. novembra, u 12 časova, u Svečanoj sali biće obeležena školska slava Sveti Jovan Zlatousti i čin rezanja slavskog kolača. Program povodom obeležavanja slave pripremaju učenici Valjevske gimnazije, članovi sociološke sekcije, uz podršku profesorke Nade Kovačević i profesora Marka Tomića.

U utorak, 28. novembra, učenici i profesori škole, a pre svih aktivi hemije i fizike, pripremaju Festival nauke u Valjevskoj gimnaziji.

U sredu, 29. novembra 2023. članovi literarne sekcije promovišu izdanje “Zbornik đačkih radova o Matiji Bećkoviću” uz prigodan program povodom obeležavanja rođendana akademika Matije Bećkovića, bivšeg učenika Valjevske gimnazije.