19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Prvi kongres „Kolubarski reumatološko-fizijatrijski i ortopedski dani“
FOTO-IZVOR-ZC-Valjevo-dr-Milan-Mrsic-aparat-DEXA-pregled-prenosi-Objektiva.rs-veti-Valjevo

Prvi kongres „Kolubarski reumatološko-fizijatrijski i ortopedski dani“

Autor 15/03/2024

Služba fizikalne medicine i Služba ortopedije sa traumatologijom, zajedno su osmislile i organizovale stručni kongres „Kolubarski reumatološko-fizijatrijski i ortopedski dani“, na Divčibarama 15. i 16. marta.

U fokusu ovog stručnog skupa kao tema je osteoartroza kuka, o čemu će govoriti brojni ugledni profesori kao i lekari iz Zdravstvenog centra Valjevo koji rade na toj patologiji.

Najčešće dileme iz oblasti poremećaja lokomotornog sistema kao i dijagnostici, predstavio je dr Milan Mršić, šef Odeljenja produžene nege i rane rehabilizacije Zdravstvenog centra Valjevo, koji je najavio prvi kongres „Kolubarski reumatološko-fizijatrijski i ortopedski dani“.

Lekari sa fizikalne medicine i ortopedije su zajednički došli na ideju pokretanja kongresa pošto imaju zajedničke pacijente i sinergiju lečenja.

Kongres je akreditovan što je značajno za stručnu javnost, a ceo skup je podržan od naših profesora iz Beograda. Dolaze profesori sa Instituta za ortopedsko – hirurške bolesti „Banjica“ prof. dr Aleksandar Đorđević koji je onkološki hirurg ortoped, iz KCS prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović fizijatar, iz Univerzitetske dečije klinike dolazi nam docent dr Dejan Nikolić. Posebno smo pozvali predavače kao što je dr Tomislav Palibrk koji se bavi mikrohirurgijom šake i drugi predavači sa značajnim temama – naveo je dr Mršić.

Što se tiče osteoartroze kuka, na kongresu će biti zaokružena priča od dijagnostike, lečenja, operativnih poduhvata ugradnje endoproteze kuka, kao i izazovi komplikacija koji mogu da uslede, pa sve do rehabilitacije. U sklopu predavanja neizostavno će se baviti i drugom tematikom vezanom za osteoporozu, uz elektrodijagnostiku iz prakse, jer je značajno da šira javnost upozna šta se sve dijagnostikuje, leči i rehabilituje u Zdravstvenom centru Valjevo.

Pacijenti koji boluju od osteoartroze kuka umnogome su hendikepirani jer im je, osim veoma bolnog stanja, znatno onemogućeno i kretanje. Lečenje pacijenta sa bolom u preponama i kuku započinje prepoznavanjem kod lekara u primarnoj zaštiti, a on posle stiže kod specijaliste ortopeda i fizijatra i mi saniramo bolove i na taj način poboljšavamo kvalitet života – navedo je dr Milan Mršić.

Osteoartritis kao oboljenje predstavlja degenerativno propadanje zglobova i može da zahvati bilo koji zglob. Najčešći je nakon 65 godina života.

Lečenje počinje dijagnostikom, najpre rentgenskim snimkom, po potrebi dopunska laboratorija, magnet i skener, ako se sumnja na još neki problem. Bolest osteoartritis prolazi kroz četiri faze i otežavajuća okolnost je to da specijalisti najčešće ne vide pacijenta u prvoj fazi, koja je najbolja za lečenje jer daje najbolju prognozu. Na dnevnom nivou kroz terapijski i ambulantni deo Službe za fizikalnu medicinu prođe u proseku oko 200 pacijenata.

Opšte preporuke u lečenju odnose se na zdrave stilove života i navike i podrazumevaju redovno vežbanje radi jačanja muskulature, zatim kontrole kilaže jer se tako smanjuje opterećenje zglobova. Iako je najbrojnija grupacija pacijenata u ortopedskim i fizijatrijskim ambulantama preko 65 godine života, beleži se i kod radno sposobnog stanovništva koje zbog prirode posla i fizičkog opterećenja ošteti zglobove i zatraži stručnu pomoć. Od faktora rizika za oboljevanje od osteoartrita su i pridruženi komorbiditeti, rane povrede, kod žena zbog osteoporoze.