17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Poboljšana dijagnostika u ZC Valjevo – počinje da radi uređaj za osteodezintometriju
FOTO-IZVOR-Zdravstveni-centar-Valjevo-DEXA-aparat-ortopedi-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Poboljšana dijagnostika u ZC Valjevo – počinje da radi uređaj za osteodezintometriju

Autor 13/03/2024

Zdravstveni centar Valjevo nabavio najmoderniji uređaj za osteodezintometriju DEXA aparat; to je izuzetno značajno jer valjevska bolnica pokriva teritoriju na kojoj živi oko 200 hiljada stanovnika.

Sredstva za nabavku aparata DEXA dobijena su iz oportuniteta preko Ministarstva pravde, a ukupna suma za nabavku ovog uređaja i opremanje prostora iznosi više od 35 hiljada evra.

Veliki dan za Zdravstveni centar Valjevo jer smo dobili moderan aparat DEXA koji do sada nismo posedovali. Do sada su naši pacijenti za ovu dijagnostiku morali da idu u Beograd, a to je mesečno bilo i stotinu pacijenata. Ovim aparatom mereći gustinu kostiju zapravo određujemo njihovu snagu, a znamo da u određenom periodu života nakon 50 godine, češće kod žena, nego kod muške populacije, i kosti slabe. Na osnovu dijagnostike ovim uređajem, možemo, ako posumnjamo da pacijent gubi koštanu masu, snimkom i softverskom obradom da utvrdimo dijgnozu osteoporoze i da blagovremeno lečimo pacijenta – naveo je v.d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić, dodajući da su lekari specijalisti fizikalne medicine već obučeni i da može početi zakazivanje i rad na DEXA aparatu.

Specijalista fizijatrije, dr Milan Mršić, šef Odeljenja produžene nege i rane rehabilizacije Zdravstvenog centra Valjevo, prvi koji je obavio obuku za rad na novom DEXA aparatu naveo je prednosti u dijagnostici i lečenju pacijenata koji će biti pregledani.

Novi aparat može da snima kolena, kuk, podlaktice i na ovaj način smo ušli u savremene tokove gde možemo da dobiejmo centralizovano snimanje. Važan je podatak da je osteoporozom zahvaćeno 10% svetske populacije, sa incidencom oko 30% u ženskoj populaciji koja ulazi u menopauzu – naveo je dr Mršić.

Podsećanje – Donirana vredna oprema odeljenju pedijatrije valjevske bolnice – možete pročitati OVDE

Dijagnostika osteoporoze na osteodezintometru (aparat DEXA), je zlatni standard. Međutim, aparat DEXA je značajna dijagnostička alatka i u mnogim drugim patološkim stanjima, pa je neizostavna u dijagnoistici endokrinih, ginekoloških i drugih stanja koja mogu ukazati na osteoporozu. Istovremeno sa merenjem gustine kostiju ima mogućnost merenja indeksa kojim se predviđa desetogodišnji rizik od preloma. Ranije se radila periferna dezintometrija koja nije u funkciji više od deset godina.

Zakazivanje za pregled DEXA aparatom biće moguće isključivo putem IZIS sistema preko izabranog lekara i lekara specijalista.

Stručna javnost je jasna u stavu da je kao i kod ostalih bolesti u preveniranju ozbiljnih osteoporoznih tegoba, značajna celoživotna prevencija faktora rizika na koje možemo da utičemo, najpre da se vodi računa o ishrani jer koštanu gustinu koju dobijemo u ranoj mladosti kroz život lagano gubimo. Starost je jedan od vodećih rizika za osteoporozu, kao i rana menopauza. Osim ishrane, veoma je važna umerena fizička aktivnost, tri puta nedeljno brzo hodanje ili ples koji preveniraju osteporozu.