28/02/2024
Najnovije vesti
HK Krušik Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

REAKCIJA “KRUŠIK”-ovih SINDIKALACA: O UGOVORIMA, POVEĆANJU PLATA…

Autor 25/08/2022

U saopštenju za javnost naslovljenog “Odgovor “poslovodstvu” HK Krušik” reprezentativnih sindikata zastupljenih u Holding kompaniji Krušik: Sloga, ASNS, Nezavisnost i Sindikalna organizacija HK Krušik, u Valjevu, reaguju na saopštenje menadžmenta o ugovorenim poslovima.

“Poštovana javnosti,

Dana 22. avgusta 2022. godine u medijima je osvanulo još jedno obaveštenje od strane ,,Krušika”. Nije baš da nam nije zapalo za oko da ovo obaveštenje u suštini niko nije potpisao… Ali, zašto nam je to zasmetalo? Prosto nakon čitanja istog stekli smo utisak da je tekst sastavio neko ko nema adekvatno poznavanje situacije u fabrici, pa se pitamo ko je tvorac ironičnog obaveštenja?

U obaveštenju se tvrdi da fabrika ima ugovorene poslove za ovu godinu na visokom nivou, bolje nego u proteklih par decenija.

Neverovatno, 22. avgusta se desilo čudo za našu fabriku. Postajemo fabrika kojoj se veruje, a nama servirate priču kako se naš ugled urušava raznim pisanjima po medijima, kako smo blokirani zbog pada aviona i celokupne situacije.

Zaustavljeni su, kažete, negativni trendovi u poslovanju, vlada veliko interesovanje za naše proizvode.

Sve to stoji u obaveštenju, ali ne znamo da li shvatate da iza ovakvih kolosalnih reči mora da stoji nešto što ih opravdava kao istinite.

Jedina istina je da jednu istu misao ponavljate godinu dana unazad, ali samo misao od koje radnik nije osetio ništa dobro još uvek. Preko hiljadu radnika je dobilo ugovor na neodređeno, radnika koji su godinama radili na određeno, i po 10 godina. Neki su morali biti vraćeni sudskim rešenjem posle tužbi na koju su bili primorani. To računate kao Vaš uspeh?

Ipak deo teksta koji je najuvredljiviji, i koji ostavlja gorak ukus u ustima je deo u kojem ste napisali da je ,,osnovna zarada povećana 27% radnicima koji su ostvarili pravo na otežane uslove rada”.

Otežani uslovi rada su postojali uvek. Procenti gde se uvećava osnovna zarada zbog otežanih uslova rada su Vašim odlukama smanjeni, Vi znate koliko. Nije nam jasno odakle hrabrost za ovakvo prezentovanje i izvrtanje istine i stvarnosti. Pa vi ste direktno smanjili novčana sredstva za otežane uslove rada, napominjemo, bez ovlašćenja komisije koja je na državnom nivou, i koja to radi od kad postoje otežani uslovi rada. Vi ste to uradili sa Vašim komisijama koje ste obrazovali unutar fabrike, a saglasni sa Vama su bili rukovodioci koje ste Vi postavili da budu tu gde jesu. Da li je to zakonski ili ne pokazaće vreme. Svakako niste podigli za 27% već ste smanjili plate Vašim potezom.

130 radnika je dobilo povećanje grupa. Znate li koliko još njih treba da dobije? Imate imena i radna mesta svih radnika koje ti radnici popunjavaju, zašto ne napišete koliko godina su ti radnici radili sa manjim grupama u odnosu na posao koji obavljaju, ćutali, plašili se otkaza i radili svesno da su finansijski oštećeni.

Godinama pričate o podizanju plate, uslova za rad, o velikim ugovorima, pominjete da razmišljate u pravcu podizanja zadovoljstva radnika. Ponovo krajem godine obećavate povećanje plate, verovatno čekate da država sama podigne minimalnu cenu rada pa ćete i to da prisvojite kao Vaš uspeh.

Zamenili ste, dragi naši, zadovoljstvo sa gorčinom i mukom, jer to je ono sto jedino radnici trenutno osećaju,” u svom saopštenju za javnost navode Reprezentativni sindikati Holding kompanije “Krušik” iz Valjeva.