25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Rekonstrukcija kotlarnice u valjevskoj kasarni – još jedan korak ka čistijem vazduhu u Valjevu
Ministarstvo-zastite-zivotne-sredine-potpisnici-ugovora-zamena-kotlarnice-u-kasarni-u-Valjevu-gradonacelnik-Valjeva-drugi-sa-desne-strane-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Rekonstrukcija kotlarnice u valjevskoj kasarni – još jedan korak ka čistijem vazduhu u Valjevu

Autor 27/04/2023

Grad Valjevo je dobio 25.158.000 dinara za zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u okviru ovogodišnjeg konkursa koje je sprovelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je juče u Beogradu potpisala ugovor sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem o subvencionisanju ovog projekta, koji je izuzetno značajan za grad Valjevo, jer je kasarna u centru grada i sada će preći na daljinski sistem grejanja.

„Zahvalni smo Ministarstvu i ministarki, što nam pomažu da već treću godinu uzastopno sprovodimo mnogo važnih projekata koji se odnose na smanjenje zagađenja vazduha u našem gradu.

Više od 200 miliona dinara smo uložili u poslednje dve godine, od rekonstrukcije kotla u Gradskoj toplani, prelaska sa mazuta na komprimovani gas, preko proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva, do konkursa koji se odnose na zamenu kotlova u individualnim ložištima.

Nama je značajno da ugasimo sve kotlarnice koje koriste fosilna goriva i da pređemo na ekološki prihvatljive energente“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ministarstvo zaštite životne sredine i ove godine s ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, sprovodi značajne projekte u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije.

„Posebno bih skrenula pažnju da ćemo velike projekte raditi u gradovima koji beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu.

ugljen monoksif Valjevo

Tako, na primer, u Valjevu subvencionišemo zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u Nišu konverziju energenta u kotlarnici Univerziteta, u Užicu izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice u Narodnom pozorištu.

Meni je posebno drago što kotlarnice menjamo i u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom naše zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta.

S ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je ove godine opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.