11/12/2023
Najnovije vesti
Manastir Lelić počivalište moštiju Sveti vladika Nikolaj Velimirović Ohridski i Žički Libertivil foto Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo april 2022. uoči Uskrsa

Simposion u slavu Svetog Nikolaja Srpskog

Autor 20/10/2023

U subotu i nedelju, 21. i 22. oktobra 2023. godine, Eparhija valjevska priređuje drugi po redu Simposiona u slavu i čast Svetog Nikolaja Srpskog.

O duhovnom blagu lelićkog zlatousta, ovom prilikom govoriće protođakon dr Ljubomir Ranković, akademik Matija Bećković, prof. dr Miloš Ković i prof. dr Snežana Adamović.

Održan Simposion 2022. u čast trostrukog jubileja Svetog vladike Nikolaja – pročitajte OVDE

Predavanja su u subotu, 21. oktobra, od 10 časova, u svečanoj sali Višeg javnog tužilaštva, u Ulici Vuka Karadžića broj 5 u Valjevu.

Planirano je da prva sesija počne u 10 časova, predavanjem dr Miloša Kovića, profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Potom, dr Snežane Adamović, profesorke u Ekonomskoj školi u Valjevu.

Od 17 časova, slede predavanja protođakona dr Ljubomira Rankovića i akademika Matije Bećkovića.

Mošti Svetog vladike Nikolaja litijski i molitveno ispraćene u Beograd – pročitajte OVDE

Povodom Simposiona, u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu, takođe u subotu, 21. oktobra, od 20 časova, je otvaranje izložbe “Mati Ana –  duhovno čedo vladike Nikolaja”.

U nedelju 22. oktobra, od 9 časova, biće održana Sveta Arhijerejska Liturgija u Hramu Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja u manastiru Lelić, koji se nalazi u divnom prirodnom okruženju na 11 kilometara od Valjeva.