21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Sloga zahteva ispravku minimalne cene rada za 2023. godinu
USS-Sloga-Beograd-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva radnicima male plate političari mito korupcija

Sloga zahteva ispravku minimalne cene rada za 2023. godinu

Autor 21/08/2023

“Uprkos činjenici da je prva runda pregovora između reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca zakazana za ponedeljak, 21 avgusta, predsednik Aleksandar Vučić je, prekoračujući svoje nadležnosti, najavio da će minimalna plata u 2024. godini iznositi 400 evra.

Na osnovu dosadašnje prakse, svaka do sada minimalna cena rada se određivala prema njegovoj odluci, dok sindikati istovremeno svaki put izražavaju licimernu zabrinutost za težak život radnika.

Mišljenja smo da je od suštinskog značaja da, ukoliko na sastanku u ponedeljak ne dođe do korekcije minimalne cene rada, povećanja i to odmah za ovu godinu, sindikati napuste Socijalno-ekonomski savet. Pregovaranje u ovom formatu ne donosi koristi radnicima Srbije. Pritom, telo u kojem se pregovara nije legitimno, jer je sastavljeno od sindikata i dela poslodavaca, među kojima nema predstavnika velikih kompanija koje dominiraju srpskom ekonomijom.

Pozivamo na razmatranje mogućnosti organizovanja generalnog štrajka i protesta, jer siromaštvo i nemaština sve više pritiskaju većinu srpskih domaćinstava. Bez obzira na iznose plata iskazane u evrima, kojima se ova vlast hvali, njihova stvarna vrednost u smislu kupovne moći za osnovne životne potrebe – kao što su hrana, struja, grejanje i komunalije – je najniža do sada.

Smatramo da je dosta bilo da se odluke koje direktno utiču na živote građana donose bez stvarne konsultacije i dogovora, čime se konstantno urušava dostojanstven život svakog radnika u Srbiji, naročito većine koja radi za minimalnu cenu rada”, navedeno je u saopštenju za javnost Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.