24/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Svečano otvaranje Biblioteke „Radovan Beli Marković“ u konake u Lajkovcu
Valjevo-vesti-Lajkovac-replika-konaka-naselje-Vojni-krug-jun-2023-FOTO-Pizon-agencija-Pristup

Svečano otvaranje Biblioteke „Radovan Beli Marković“ u konake u Lajkovcu

Autor 11/04/2024

U četvrtak, 11. aprila od 12 časova svečano će biti obeleženo preseljenje  Biblioteke „Radovan Beli Marković“ u novi prostor, odnosno u konake Radića i Brene Mihajlović, koje je Opština Lajkovac ranije opredelila za potrebe ove ustanove kulture.

Ovom prilikom biće otvoreno i Zavičajno odeljenje, spomen soba posvećena književniku Radovanu Belom Markoviću i Legat Radovana i Emilije Marković, koji su smešteni u Radića konaku.

U podrumu zgrade je prostor namenjen za književne večeri i kamerne programe. U konaku Brene Mihajlović je radni prostor i bibliotečki fond sa pozajmnim odeljenjem za odrasle i decu.

Kao reprezentativne zgrade specifične arhitekture za ruralno područje iz 19. veka konak Radića i konak Brene Mihajlović proglašeni su za spomenike kulture, a izmešteni su iz Malog Borka zbog širenja ugljenokopa, odnosno izgrađene su njihove replike.

Gostima na otvaranju obratiće se predstavnici opštine Lajkovac, Biblioteke „Radovan Beli Marković“ i Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva.

U programu će učestvovati profesori i učenici izdvojenog odeljenja Muzičke škole „Živorad Grbić“ iz Valjeva, kao i učenica OŠ „Mile Dubljević“ – Izdvojeno odeljenje Bogovađa, pobednik opštinske smotre recitatora.

Za Opštinu Lajkovac: PR agencija „Pristup“