16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • SVEČANO OTVOREN SPOMENIK MILANU RAKIĆU ISPRED ŠKOLE U MIONICI
30-09-2022-otkriven-spomenik-pesniku-Milanu-Rakicu-ispred-skole-u-Mionici-ministar-Nikolaa-Selakovic-i-predsednik-opstine-Boban-Jankovic-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-naslovna-fb.jpg

SVEČANO OTVOREN SPOMENIK MILANU RAKIĆU ISPRED ŠKOLE U MIONICI

Autor 30/09/2022

Ispred osnovne škole u Mionici, na dan njegovog rođenja, otkriven je spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću, ostvarenje akademskog vajara, profesora dr Zorana Ivanovića.

Spomenik je svečano otkrio ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković koji o književniku primećuje da gde god da je službovao kao diplomata Kraljevine Srbije ili Kraljevine Jugoslavije, uzdizao je svoju državu i narod.

“Ovim pokazujemo, i kao država Srbija, ali i svaki naš kraj zemlje, svaka opština, koliko je važno da negujemo kulturu sećanja, ne samo na velike događaje, već i na velike ličnosti u našoj istoriji.

30-09-2022-ministar-Nikola-Selakovic-u-Mionici-na-otkrivanju-spomenika-Milanu-Rakicu-FOTO-Objektiva.rs-Valjevo-Snezana-Jakovljevic-Krunic-fb2.jpg
Ministar Nikola Selaković na svečanosti u Mionici

Mionica je jedna od retkih opština koja izuzetno veliku pažnju poklanja i kulturnom razvoju, a naročito ovome što se može nazvati kultura sećanja jer to nije samo spomenik Milanu Rakiću, to je i spomenik besmrtnom vojvodi Živojinu Mišiću, koji je iz ovog kraja, to je i spomenik vojvodama kolubarskim iz Prvog i Drugog ustanka, ali to je jedinstvena spomen – postavka posvećena Kolubarskoj bici koja, kroz nekoliko godina, postepeno korak po korak, stvara se ovde u Mionici. To je odličan podstrek za mlade Mioničane, za sve one koji idu u ovu školi, da imaju pred sobom ideju velikana kojima mogu da teže.

Rakić je čovek koji se obrazovao ne samo u Srbiji, nego i u svetu, ali koji je ime Srbije, gde god je u svetu službovao kao diplomata Kraljevine Srbije ili Kraljevine Jugoslavije, uzdigao na najviši pijedestal, proslavljao i osvetlao nam obraz, što se kaže,” navodi Selaković, dodajući o pesniku Milanu Rakiću:

“Iza sebe je ostavio pedesetak pesama, od kojih se ne zna koja je bolja i koja je vrednija. Postao je poznat i kao srpski diplomata, tada u Otomanskoj Imperiji, službujući u našem konzulatu u Prištini u vreme kada su Kosovo i Metohija bili okupirani, u vreme kada je nad njima suverenitet imala neka druga država, veliko i moćno carstvo koje se prostiralo na tri kontinenta. Ali, ni tada nije imao dilemu kome ta zemlja pripada, ni tada nije imao dilemu da li se za Kosovo i Metohiju treba ili ne treba boriti.

Tu dilemu nemamo ni mi danas. Svaka generacija Srba jeste generacija koja daje svoj doprinos borbi za Kosovo i Metohiju. Naša borba za Kosovo i Metoiju jeste borba za naš opstanak i za naše postojanje,” navodi ministar Selaković, pojasnivši:

“Boriti se, ne samo sa puškom u ruci, nego mudrošću, boriti se pameću, boriti se tako što ćemo Srbiju ekonomski, naučno, kulturno, obrazovno, sportski, u svakom mogućem smislu – jačati. Jačati je i na spoljnopolitičkom planu. I to je ono što ćemo nastaviti da radimo”, kaže ministar Selaković uz naznaku da će Srbija nastaviti da se bori da što veći broj država članica UN poštuje i priznaje suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom jer je upisan i u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i da sve više država revidira svoj stav.

Predsednik Opštine Mionica, Boban Janković, povodom otkrivanja spomenika Milanu Rakiću naglašava da je to veliki dan: “Rakić je 84 godine čekao da dobije spomenik u Mionici, mestu gde se rodio i školovao njegov otac, poznati i svestrani čovek, ekonomista i diplomata, Mita Rakić.

Smatrali smo da je najprimerenije da besmrtni pesnik svoje obeležje dobije ispred škole koja nosi njegovo ime i koju smo rekonstruisali uz pomoć vlade Republike Srbije sa 338 miliona dinara.

Danas, kada je ta škola završena i kada deca pohađaju nastavu u modernim kabinetima, nema ničeg logičnijeg nego da ispred škole otkrijemo i spomenik velikom pesniku, na dan njegovog rođenja,” izrazivši nadu da će negovanjem značajnih ličnosti i događaja doprineti pri stasavanju mladih i uspešnih ljudi u Mionici, kao i da će nova manifestacija “Rakićevi dani” u predstojećim godinama biti još sadržajnija.

30-09-2022-zvanice-na-otkrivanju-spomenika-Milanu-Rakicu-u-Mionici-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo-fb2.jpg

Od 1938. godine, prema testamentalnom zaveštanju Milana Rakića, Udruženje književnika Srbije, već 84 godine, uručuje prestižnu pesničku nagradu, naglasio je Miloš Janković, predsednik UKS, uz obrazloženje žirija o poeziji prošlogodišnjeg dobitnika nagrade:

“Nagrađena knjiga Momčila Bakrača pokazala nam je još jednom kako pred sobom imamo pesnika dugih pesama, dugih stihova, u kojima se peva i bukvalno valja ekspresivno, a po malo i ekspresionistički, rušeći sve pred sobom. Potrebno je nesumnjiva snaga, pravi lirski plamteći žar, da bi se pevalo ovako. Njegove pesme nikoga ko ga čita ovako, ne mogu ostaviti ravnodušnim. Bude lirsku buku, iz samog jezgra lirskog,” pored ostalog navodi Janković, naglasivši da će Udruženje književnika Srbije nagradu “Milan Rakić” u predstojćim godinama uručivati ispred spomenika u Mionici.

Prema naznakama, u budućnosti u Mionici, pored “Mišićevih dana” i uručenja pesničke nagrade, treba očekivati i novu manifestaciju iz oblasti kulture – “Rakićeve dane”.

Spomenik sa postamentom, visine 3,5 metara, dominira prostorom novoformiranog trga pesništva kod ulaza u Osnovnu školu “Milan Rakić” u Mionici. Akademski vajar, profesor doktor, Zoran Ivanović, naznačava da je pre pet – šest godina dobio poziv da uradi spomenik:

Autor spomenika Milanu Rakiću podignutog u Mionici, akademski vajar, prof. dr Zoran Ivanović

“Zaista sam se osećao privilegovanim zbog takve pažnje koja mi je učinjena. Opštinsko rukovodstvo me direktno pozvalo. Bez obzira na moje iskustvo, na to što sam se dokazao u oblasti memorijalne spomeničke skulpture, to je, ipak, privilegija.

Najbolji recept za idejno rešenje, odnosno koncept spomenika, jeste pronicanje u opus, karakter određene ličnosti. Bio je to slučaj i sa spomenikom Milanu Rakiću. Naravno, morate i šire da posmatrate da ne ponovite nečije prethodno skustvo, da zadržite originalnost. Idući prema idejnom rešenju, dolazeći do ove ideje, primetio sam da ostajem autentičan, i to me još više ubedilo u opravdanost ovakvog koncepta i stava. U svedenoj figuri sam želeo da predstavim, na prvom mestu – pesnika, ali i diplomatu i uglađenog gospodina.

Sve je to trebalo uklopiti u postojeći ambijent. Bio je tu arhiteksta, Nebojša Lola Anić, sa kojim smo sarađivali i došli smo i do ove pozicije i, uopšte, do rešenja ambijenta, fasade… Morao sam da obratim posebnu pažnju i na orijentaciju spomenika,” napominje akademski vajar, prof. dr Zoran Ivanović pojasnivši da je figura spomenika od bronze, a postament od granita, odnosno od dva izuzetno trajna materijala.

Na svečanosti otkrivanja spomenika pesniku i diplomati Milanu Rakiću u Mionici njegove stihove, kao i dnevničke zapise njegovog oca Mite, kazivao je glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, Lepomir Ivković, uz muziku kamernog tria “Čarobne žice” iz Beograda i voditeljku programa, Radmilu Radu Novaković iz Valjeva.