15/07/2024
Najnovije vesti
Valjevo JAZAS Svetski dan borbe protiv AIDS-a Zavod za javno zdravlje patronažna služba Doa zdravlja

SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

Autor 29/11/2021

Povodom 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv side danas je priređena konferencija tokom koje su navedeni novi epidemiološki podaci, kao i najava zdravstveno vaspitnih i promotivnih aktivnosti, kao i akcije dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV, za naše sugrađane.

Tom prilikom, dr Biljana Rajković, iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, je govorila o epidemiološkim podacima, navodeći da je u Kolubarskom okrugu prvi evidentirani slučaj 1989. godine, a prva prijava slučaja 1990. godine.

Do danas kompletna dokumentacija za 48 lica. Sve opštine su zastupljene, sve uzrasne kategorije i svi putevi transmisije. Dominira seksualni put prenosa. U 2021. godini nema prijave novih infekcija, ali se baza sumira ne u tekućoj već početkom naredne godine. U 2020. imamo tri lica kojima je konstatovana infekcija HIV-om i dva lica koja su se testirala u fazi bolesti, dakle još dve novodijagnostifikovane, a istovremeno i osobe koje su obolele od side. Sve osobe registrovane u 2020. su muškog pola i svi su treća i četvrta decenija života” – navela je dr Biljana Rajković.

Glavna sestra službe Polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo, Vesna Pavlović, naznačava da je neophodno zajedništvo svih činilaca koji se bave prevencijom da bi se postigao najbolji rezultat.

Upravo zato Patronažna služba Doma zdravlja Valjevo, Crveni krst, Omladina JAZAS, Zavod za javno zdravlje i učenici medicinske škole organizuju na Gradskom trgu, u sredu, 1. decembra, na Svetski dan borbe protiv side centralnu uličnu manifestaciju tako da ćemo svi zajedno građanima poslati poruku o neophodnosti brige za sopstveno zdravlje, te smanjenju individualinih rizika u koje prevashodno mladi stupaju. Takođe, ovom prilikom delićemo zdravstveno vaspitni materijal i kondome.

Istog dana, 1. decembra, od 14.30 do 16.30 na Gradskom trgu, u sanitetskom vozilu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a od strane Asocijacije „Duga“ Šabac biće sprovedeno dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV” – rekla je Vesna Pavlović iz patronažne službe Doma zdravlja Valjevo.

Stručni saradnik Crvenog krsta Valjevo, Aleksandar Tomić, predsednik Omladine JAZAS-a Valjevo u uvodnom delu govoreći o sinergiji institucija i organizacija naveo je projekat „Tim za EPP – Edukacija, Prevencija, Promocija“ koji finansira Grad Valjevo, a realizuje Omladina JAZAS Valjevo sa partnerima naglašava da Crveni krst Valjevo, Asocijacija „Duga“ Šabac i medicinska škola „Dr Miša Pantić“ Valjevo zajednički realizuju ovaj bitan projekat koji se prvenstveno bavi edukacijom i prevencijom.

Projekat se bavi ključnim mestima u prevenciji širenja ove zarazne bolesti, a to su edukacija koja će biti četvorodnevna kroz vid škole za vršnjačke edukatore, prevencija – edukativana predavanja. Već sutra, 30. novembra u Valjevskoj gimnaziji, zatim u četvratak u Medicinskoj školi i u petak u Ekonomskoj školi je tribina uz učešće ginekologa specijaliste, dr Duška Antonića.

U pogledu promocije, u prvom planu preventivnih mera, održaćemo obeležavanje 1. decembra i organizovanje „Brzog testiranja“ na HIV.

Ilustracije radi zašto su baš ove mere važne prezentovan je podataka da je na osnovu simulacije prirasta novoinficiranih i promocije upotrebe kondoma u periodu od 1990. do 2019. sprečeno 117 miliona novih infekcija. Ovu simulaciju na osnovu raspoloživih podataka objavio je UNAIDS. Podaci su i najbolja potvrada da su metode tj. vršnjačka edukacija, rano testiranje i promocija upotrebe kondoma u stvari i svetski zlatni standard u sperčavanju širenja infekcije HIV-om,” naglašava Aleksandar Tomić, stručni saradnik Crvenog krsta Valjevo i predsednik Omladine JAZAS-a u Valjevu.