10/12/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Gradonačelnik Valjeva potpisao ugovor za projekat energetske sanacije javnih objekata
Ministarka-energetike-Dubravka-Dedovic-i-gradonacelnik-Lazar-Gojkovic-5-10-2023-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Gradonačelnik Valjeva potpisao ugovor za projekat energetske sanacije javnih objekata

Autor 06/10/2023

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, potpisao je sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović ugovor za projekat energetske sanacije javnih objekata. Ministarstvo rudarstva i energetike je za projekat u Valjevu opredelilo 28 miliona dinara.

Grad Valjevo je prvi grad u Republici Srbiji koji će primeniti savremene tehnologije obnovljivih izvora energije, u cilju smanjenja korišćenja fosilnih goriva i emisije štetnih gasova. To se postiže postavljanjem solarnih panela koji konvertuju sunčevu energiju u električnu i koja će se koristiti za rad toplotnih pumpi koje će grejati vodu u bazenima i objekte u SRC Petnica, posebno u zimskim uslovima.

Grad kroz ovaj projekat postavlja i termičku izolaciju na bazenima i objektima, čime se dodatno štedi energija. Takođe, Valjevo je prvi grad koji kombinuje sve tri mere energetske efikasnosti: solarne panele, toplotne pumpe i termičku izolaciju.

Mere energetske sanacije objekata od javnog značaja, koje se finansiraju kroz javni poziv, obuhvataju zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

Gradonacelni-Valjeva-Lazar-Gojkovic-i-ministarka-rudarstva-i-energetike-Dubravka-Dedovic-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva
Gradonacelni i ministarka rudarstva i energetike u Valjevu FOTO SJK Objektiva.rs

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike, Dubravke Đedović Handanović nakon uručenja, održanog u Vrnjačkoj Banji, ugovora za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja, u 21 lokalnoj samoupravi biće uloženo 665 miliona dinara.

Ukupno 665 miliona dinara, od kojih je 400 miliona izdvojilo Ministarstvo rudarstva i energetike, biće uloženo u sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva na javnom pozivu.

Na primer, u Vrnjačkoj Banji radiće se sanacija osnovne škole, jedne od ukupno 10 osnovnih i srednjih škola iz ovog javnog poziva, u Raški će biti uređen Dom zdravlja, u Vladičinom Hanu Dom kulture, u Leskovcu i Užicu vrtić, a u Bosilegradu javno osvetljenje“, rekla je Đedović Handanović, istakavši da ulaganjima u povećanje energetske efikasnosti u rekonstruisanim javnim objektima smanjuje potrošnja energije od 20 do 50 odsto, troškovi energije i zimi i leti, i bolje štiti životna sredina.

Drago mi je što su lokalne samouprave prepoznale da smanjenje potrošnje i investiranje u poboljšanje energetskih karakteristika objekata ne znači smanjenje udobnosti, već naprotiv, povećanje komfora, i bolje uslove i za korisnike i za zaposlene u školama i vrtićima, domovima zdravlja i drugim ustanovama.”

Ona je podsetila da je kroz prethodne javne pozive energetski do sada sanirano 145 objekata u 145 lokalnih samouprava i uloženo oko 2,7 milijarde dinara.

Najavila je i da će Ministarstvo nastaviti da podržava ovakve projekte i ulagati u energetsku efikasnost kako javnih objekata, tako i domaćinstava.

Svaki od ovih projekata predstavlja deo slagalice kako želimo da vidimo Srbiju na kraju ove decenije, kad je reč o energetici i zaštiti životne sredine. Energetskom efikasnošću čuvamo naše resurse i štitimo životnu sredinu, ali i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti, koja je strateški cilj Republike Srbije“, rekla je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović.