02/12/2023
Najnovije vesti
Novinar Miloš Jevtić Odgovori #Matična biblioteka Valjevska gimnazija Violeta Milošević FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

TAJNE MIŠINOG SVETA – “ODGOVORI”

Autor 24/05/2022

U svečanoj sali valjevske Gimnazije priređeno je književno veče na kome se Valjevu predstavio Miloš Jevtić, novinar, književnik i publicista.

Dugogodišnji novinar i autor čuvene emisije “Gost Drugog programa” Radio Beograda i autor kolekcije “Odgovori” koju čini više od 200 knjiga, koje su zapravo intervjui proistekli iz njegovih radio emisija sa znamenitim gostima tog perioda, predstavio se valjevskoj publici na originalan način.

Violeta Milošević, Miloš Jevtić i Matija Bećković u Svečanoj sali Vajevske gimnazije

O njegovom radu i novinarskim uspesima govorili su Matija Bećković, koji se upečatljivo sećao vremena kada su kao Gimnazijalci počinjali svoje karijere, prof.dr Darko Tanasković, prof. dr Aleksandar Đurović i izdavač Milan Tasić.

U čemu je tajna Miloša Jevtića, šta su tajne Mišinog sveta” zapitao se prof. dr Tanasković: “Koje su to osobine koje nas vežu za Miloša Jevtića? Miloša Jevtića zanima zapravo svaki čovek, od maloga deteta koje slučajno sretne na ulici ili u parku do najstarijeg prijatelja on gleda autentični interes za ljude. To je nešto dragoceno na tragu one zavetne poruke patrijarha Pavla koja deluje najjednostavnija, a zapravo je najteže slediti taj zavet – Budimo ljudi.

Otuda se zaprao i rađa ideja da se razgovara sa ljudima u okviru emisije drugoga programa Radio Beograda ali i u svakoj prilici, ali i ideja da se to sačuva, da se to ne izgubi.

Njega karakteriše nenametljivost, kao odraz osećanja mere na čemu posebno insistiram zato što smatram da je jedna od osobina, izgubljenih osobina, naše osećanje za meru. On je u tom smislu čovek osećanja mere, i to onog antičkog osećanja mere kao što je to pisao rimski pesnik Horacije – “Postoji mera o stvarima, postoje granice iznad kojih ni ispod kojih ne može da bude istine”. U tom smislu Miloš Jevtić nikada ne gubi kompas u pogledu onoga što predstavlja ljudsku meru stvari. Njega karakteriše gospodstvena pristojnost posebne vrste.”

“Svet razgovora” novinara Miloša Jevtića

U svojoj karijeri Miloš Jevtić je ostavio duboke tragove u programu Radio Beograda u već pomenutoj kultnoj emisiji, a za svoje radove višestruko je nagrađivan. Među brojnim priznanjima svakako su najznačajnija Oktobarska nagrada grada Beograda, Vukova nagrada, nagrada Zlatni beočug, potom nagrada RTV Beograd kao i nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije.

Miloš Jevtić je rođen u Gornjoj Bukovici 1936. godine. Završio je Valjevsku gimnaziju, potom književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Već 20 godina je u penziji, a poslednju godinu najviše vremena provodi u Valjevu, u krugu brojne familije i prijatelja.