20/05/2024
Najnovije vesti
Osnovna-skola-Andra-Savcic-Valjevo-predstava-Devet-vekova-Nemanjica-projektna-nastava-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Tematska nedelja „Devet vekova Nemanjića“ u OŠ Andra Savčić u Valjevu

Autor 10/04/2024

U okviru projektne nastave u Osnovnoj školi Andra Savčić u Valjevu pripremili su tematsku nedelju, od 8. do 12. aprila, nizom programa obeležavajući „Devet vekova Nemanjića“, radi podsticanja učenika na međusobnu podršku i iskazivanje kreativnosti.

Stariji osnovci su iskazali izuzetan trud učestvujući u nizu planiranih aktivnosti kojima su, sa svojim nastavnicima, oživeli stranice istorije i književne srednjevekovne zapise Srbije iz doba Nemanjića.

U ponedeljak je održana predstava o Nemanjićima u koju je uključeno više od 40 osnvaca škole „Andra Savčić“ iz Valjeva, poznate prema brojnim vaspitno – obrazovnim programima koje priređuje sa svojim učenicima. Da u školske programe uspevaju da uključe i okruženje, u utorak su pokazale tribina i izložba pod nazivom  „Trpeza u doba Nemanjića“, uz veoma zanimljive prezentacije hrane, pića, posuđa, kulinarskih recepata, od popare, raznih pita, proje i kačamaka, do bifteka, karakterističnih za svakodnevni život naroda, odnosno vlastele na srpskim srednjevekovnim dvorovima.

Ovogodišnji program, prvenstveno za učenike od petog do osmog razreda, uključuje i zajedničko angažovanje nastavnika: istorije Gordane Vasiljević, srpskog jezika i književnosti Nataše Stefanović, likovne kulture Nataše Rus, muzičke kulture Tatjane Šećerov, informatike i računarstva Ane Vučićević, verske nastave Danijele Šibalić i Jelene Jevtić, domaćinstva, tehničkog obrazovanja, građanskog vaspitanja i nemačkog jezika.

Gordana Vasiljević, profesor istorije u OŠ Andra Savčić u Valjevu FOTO Dragan Krunić

Ideja je potekla od Tima za međupredmetne kompetencije, rekla je profesorka istorije Gordana Vasiljević:

„Kroz međupredmetne kopetencije povezani su učenici od 5. do 8. razreda, deca se druže, podstičemo toleranciju i empatiju među decom, vrednujemo estetske vrednosti, učimo ih kako se uči, organizujemo radionice radi lakšeg savladavanja gradiva istorije. Sve ovo su načini da deci približimo gradivo uz negovanje kulture sećanja, počev od naših najstarijih Nemanjića“, rezimirala je profesorka istorije Gordana Vasiljević.

Prema rečima profesorke srpskog jezika i kjiževnosti, Nataše Stefanović, povezivanjem predmeta učenici imaju veću mogućnost da iskažu svoju kreativnost, stiču veće samopouzdanje:

„Novi vid učenja svakako da ne može zameniti standardni, klasičan vid učenja, ali je deci zanimljivije. Radili smo i na masovnosti, da što više učenika uključimo. To su deca koja su pokazala dobrovoljnost i stvarno su odgovorno radili, tokom svih ovih dana zajedno sa svojim nastavnicima, i nadam se da su uživali“, rekla je profesorka Nataša Stefanović.  

Danas je veliki hol u Osnovnoj školi Andra Savčić bio ispunjen maketama manastira, povelja, panoa koje su pripremili stariji osnovci povodom izložbe pod nazivom „Nemanjići u književnosti“ uz recital i prikaz srednjevekovne dvorske odeće.

U četvrtak, 11. aprila, od 13 sati i 10 minuta, planirana je promocija časopisa „Srpske princeze u doba Nemanjića“  koji su na srpskom i na nemačkom priredili učenici od V do VIII razreda sa svojim nastavnicima maternjeg i stranih jezika.

Jedan od najlepših primera odnosa srpskih srednjevekovnih vitezova i poštovanja prema ženama prikazan podsećanjem na princezu Simonidu i “Dolinu jorgovana” koja i dalje ulepšava Srbiju (2. fotografija) –
Časopis “Srpske princeze u doba Nemanjića” su pripremili učenici i nastavnici FOTO IZVOR OŠ Andra Savčić Valjevo

Takođe, od 17 sati, je prezentacija „Srednjovekovnih borilički sportova Srbije“ sa predsednikom udruženja „Srednjovekovni borilički sportovi Srbije“ Aleksandrom Uroševićem koji će prikazati viteške veštine pred učenicima Osnovne škole “Andra avčić” u Valjevu.               

U petak, 12. aprila, od 13 10 je kviz „Srbija u doba Nemanjića“ kada će svoje znanje iskazati učenici šestog razreda.

Preporuka Ministarstva prosvete je priređivanje projektne nastave, tako da su pre nekoliko godina u OŠ Andra Savčić projektnom nastavom obuhvatili temu Prvog svetskog rata, a ostvarenja su prikazali kraj spomenika vojvodi Živojinu Mišiću u centralnoj šetačkoj zoni Valjeva. Ozbiljnost, detaljnost i sveobuhvatnost u pristupu temama iz vremena srednjevekovne Srbije koju su iskazali učenici i nastavnici Osnovne škole Andra Savčić u novom projektu „Devet vekova Nemanjića“, svakako zaslužuju divljenje i pažnju još šireg okruženja.