18/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Izložba “Bajka o pesmi” u Narodnom muzeju Valjevo
Valjevo Objektiva.rs vesti Foto Dragan Krunić Narodni muzej Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić 16 03 2022 uoči Dana grada 20. marta 2022. godine

Izložba “Bajka o pesmi” u Narodnom muzeju Valjevo

Autor 10/04/2024

Izložba “Bajka o pesmi” biće otvorena u utorak, 16. aprila 2024. godine, u 18 časova, u galeriji  Narodnog muzeja Valjevo.

“Izložba “Bajka o pesmi” nastala je 2023. godine u čast nastanka i uticaja pesme Krvava bajka, a povodom obeležavanja 30 godina od smrti Desanke Maksimović.

Često umetnička dela utiču na recipijente, a posebno značajna umetnička dela snažno svetle i van konteksta i vremena u kome su nastali. Ali veoma mali broj umetničkih dela je uspeo da prevaziđe svoju prirodu, ponajviše usled talenta i posebnog nadahnuća autora, te je postao sam način sagledavanja, identifikator i verifikator kroz koji se posmatra neka društveno politička stvarnost, proces ili neki specifičan i posebno važan događaj.

Za Muzej “21.oktobar” nema važnijeg umetničkog dela koje je nastalo na kontekstu zločina koji su nacisti počinili nad nedužnim ljudima oktobra 1941. godine u Kragujevcu i okolini, od pesme Krvava bajka Desanke Maksimović.

Izložbom Bajka o pesmi nastojimo da se dostojno odužimo tom posebnom umetničkom delu i njegovom nemerljivom uticaju na javno percipiranje ovog zločina, te na sam narativ oko koga je naš muzej i izgrađen.

Ova izložba je rezultat dugog i uzbudljivog istraživanja o fenomenu jedne pesme, ali i poziv na razmišljanje o tome da li društvena stvarnost danas uopšte može biti regenerisana uticajem umetnosti, lepote, poštenja i istine, i biti vraćena na put antifašizma i antiratnih vrednosti sa koga u našem vremenu ima sve više skretnje.

Na ovoj izložbi prvi put može da se vidi originalno rukom velike pesnikinje napisanu pesmu Krvavu bajku smeštenu u originalni sanduk u kome je prvi zapis te pesme bio pažljivo sakriven od nacista i njihovih pomagača u toku Drugog svetskog rata, zatim lične predmete i portret umetnice nastao pred samo pisanje ove pesme, javnosti do sada nepoznato pismo u kojem je pesnikinja morala da brani samu pesmu od previše revnosnih cenzora, dokumentovan poseban odnos Kragujevca, našeg muzeja i same umetnice, pesnikinju kao slavno lice nekog drugog vremena te odjeke toga u današnjici”, navodi autor Marko Terzić, viši kustos Muzeja “21.oktobar” iz Kragujevca.