15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • U OŠ Andra Savčić – Prva faza Erazmus projekta “Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju” (video)
Erazmus-tim-u-Osnovnoj-skoli-Andra-Savcic-sa-direktorom-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

U OŠ Andra Savčić – Prva faza Erazmus projekta “Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju” (video)

Autor 25/03/2024

U Osnovnoj školi “Andra Savčić” su na  Svetski dan voda promovisali dosadašnja ostvarenja u okviru tekućeg Erazmus projekta “Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju”.

Nastavnica biologije, Aleksandar Milosavljević, koordinatorka Erazmus projekata sa psihologom Anom Rakić u OŠ Andra Savčić u Valjevu, naglašava da su ove godine, pored tekućeg Erazmus projekta “Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju”, od Erazmus grupe dobili akreditaciju na pet godina.

To znači da ćemo mi u narednih pet godina sprovoditi Erazmus projekte, tako da smo sada u situaciji da sprovodimo tekući projekat i pripremamo prvu godinu akreditacije, uz ostale aktivnosti koje su u sklopu Erazmus projekata, ali nisu direktno povezane sa ovim projektima.

Na tekućemo projektu, ovo je prvi deo aktivnosti. Tri koleginice su se vratile iz Arada, bile su na tzv. posmatranju na radnom mestu u Centru za resurse i pomoć pri učenju. One su aktivno učestvovale u mobilnosti pri posmatranju na radnom mestu, naznačava nastavnica biologije, Aleksandra Milosavljević, koordinatorka Erazmus projekata, rekavši da su pripremili i “Erazmus kutak”, odnosno vertikalnu baštu koja je sada u jednom uglu velikog hola, ali u planu je proširenje. Uređenje su  pomogli preduzeće BBlink i Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo.

O boravku na stručnom usavršavanju u Aradu u Rumuniji, od 10. do 16. marta, govorile su nastavnice Ivana Milojković, Ivana Sekulić Mazić i učiteljica Ana Janjić uz učiteljicu Željku Vidić, iz Tima za podršku.

Naše aktivnosti su se sastojale od obilaska resursnog centra, upoznavanje sa zaposlenima, načinom rada, zakonskim osnovama. Zajedno sa koordinatorom iz resursnog centra smo obišle osnovne i srednje škole. Posmatrale smo nastavu, upoznale smo se sa zaposlenima, njihovim metodama rada, nastavnim sredstvima.

Njihov obrazovni i vaspitni sistem se značajno razlikuje u odnosu na naš. Kada govorimo o učenicima koji imaju poteškoće u učenju, dosta toga smo videle i usvojile i primenićemo u našem nastavnom procesu kroz izradu didaktičkih materijala i realizaciju različitih radionica.

Ovde bih napomenula da smo upoznale dosta sjajnih kolega sa kojima ćemo ostati u kontaktu. Takođe, išle smo i u kulturološke obilaske grada i okoline, gde smo se upoznale sa njihovom kulturom i tradicijom.

U Arad smo otišle sa uverenjem da se upoznamo sa njihovim obrazovnim sistemom i adaptacijom učenika sa poteškoćama u učenju. Naša očekivanja su u potpunosti ispunjena. Istakla bih da je ovo iskustvo dragoceno za sve nas, rekla je učiteljica Željka Vidić iz Tima za podršku.

Pored “Erazmus kutka” ispunjenog biljkama, otvorili su i “Učeničku galeriju” gde prikazuju ostvarenja učenika direktno povezana za Erazmus projekat, ali i ostale radove svojih đaka. Konferenciju su otvorile učenice Iva Marković i Anastasija Tošić sa profesorkom Jelenom Kovačević, izvodeći numeru “Zelena si reka bila”. Program su vodili učenici Lana Milošević i Mihailo Vidić.

Za kraj, premijerno je emitovana prva emisija “Zelene vijuge” posvećena Danu šuma koji su pripremili učenici Osnovne škole Andra Savčić iz Valjeva, njih 14, uz saradnju sa pet nastavnica. “Zelene vijuge” su dostupne na istoimenom YouTube kanalu.