25/05/2024
Najnovije vesti
Climathon-Valjevo-2022-ucesnici-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

TOKOM NEDELJE KLIMATSKE DIPLOMATIJE VALJEVSKI VAZDUH PUN PM10 ČESTICA

Autor 31/10/2022

Prema merenjima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, kvalitet vazduha za period od 21. do 28. oktobra ukazuje da su zabeležene povećane koncentracije PM10 tokom šest dana.

U protekloj sedmici delegacija EU u Srbiji je aktivno učestvovala i u razgovorima o klimi – klimatski pametnim partnerstvima u okviru UN programa Dekada akcije, u organizaciji UN i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Antoan EU i Aca Djukić Climathon 2022 FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo
Antoan Avignon programski menadžer EU delegacije (desno) sa Valjevcem, Aleksandrom Đukićem

Nezavisno, u Valjevu je održan “Climathon 2022. ” gde su učestvovali Antoan Avignon – programski menadžer EU delegacije, Lazar Gojković – gradonačelik Valjeva, Marija Gavrilović – direktorka Zavoda za Javno zdravlje Valjevo, Milenko Jovanović iz Nacionalne Ekološke Ascocijacije, Mirjana Jovanović iz Beogradske Otvorene Škole, Pavle Dimitrijević iz Organizacije CRTA, Nikola Krstić iz “Tvrđave” iz Smedereva, Slađana Stanković i BIljana Mladenović iz Zavoda za Javno zdravlje Valjevo, Vladan Vugdelija, pravnik iz Paraćina, Nemanja Jeremić, pravni tim CRTA organizacije, Aleksandar Đukić, Marko Škorić i Vladimir Radosavljevljević iz iRevolucije i predstavnici medija Branka Jevtić, Marija Petrović Marković i Slobodan Ćirić, uz moderatorku panela Svetlanu Radosavljević iz Trag fondacije.

Tim povodom, organizator Vladimir Radosavljević iz iRevolucije naglašava da su početkom aprila, u saradnji sa Nacionalnom Ekološkom Asocijacijom (NEA) pokrenuli projekat Dišite Pažljivo, koji su podržali BOŠ (Beogradska Otvorena Škola), Mladi istraživači Srbije i Inženjera zaštite životne sredine.

Vladimir Radosavljević, organizator iRevolucija

“Tokom realizacije projektnih aktivnosti, ostvarenja je partnerska saradnja sa lokalnim online medijima u vidu informisanja građana u realnom vremenu o prisutnosti zagađujućih materija u vazduhu, kroz aplikaciju koju je Ekstremna Ekologija kreirala (xEco.info) i prilagodila za potrebe grada Valjeva. Osim prikazivanja zagađujućih materija kroz ovu aplikaciju, Ekstremna Ekologija je kreirala dodatnu aplikaciju koja emituje vrednosti alergenih polena i sa partnersim online portalima implementirala na veb stranice. Istovremeno, projektni tim DIšite Pažljivo, kreirao je istoimenu kampanju u kojoj su učestvovali svi zainteresovani iz Valjeva kojima je data mogućnost da iskažu svoj stav u vezi sa problemom aerozagađenja.

Milenko Jovanović iz Nacionalne Ekološke Ascocijacije i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković

Istovremeno, obavljali smo monitoring javnih politika u vezi sa kvaitetom vazduha i realizacijom svih projektnih aktivnosti uspostavili monitoring kao kontinuiranu aktivnost naše organizacije. Ovog puta pratili smo i analizirali “Program kontrole kvaliteta vazduha 2022-2023.”

Iako je Program kontrole kvalitete vazduha donet u zakonskom roku, nije napravio ikakav pomak. Istovremeno, ne vidi se razlika između PKKV2020-2021. i 2022-2023. niti u izboru mernih mesta, niti izboru zagađujućih materija koje se mere. Ali, jedna novost za vreme pisanja završih strana izveštaja, monitoring je vraćen Zavodu za javno zdravlje Valjevo nakon dve godine.

Zapazili smo niz zakonskih propusta, od Gradske uprave do nadležnih Ministarstava i holding kompanija, koje su pratile ovaj dokument, u odsustvu Plana kvaliteta vazduha. Analizirali smo javne pozive koji su početi u 2021. godini, ali do sada nisu završeni, kao i nove koji su vrlo zbunjujući za građane, ali i pravne subjekte.

Kreirali smo preporuke, i predali ih na pisarnici GU Valjeva, koje se tiču monitoringa kvaliteta vazduha u Valjevu.

Na kraju, ispratili smo građansku aktivaciju i aktivaciju svih nadležnih institucija. Na događaju Climathon Valjevo 2022. prezentovali smo javnosti Izveštaj uz još dva istraživačka rada naše organizacije u ovoj godini,” rekao je organizator programa “Climathon 2022” Vladimir Radosavljević iz iRevolucije.

Kompletan Izveštaj sa Analizom Programa Kontrole kvaliteta vazduha možete pročitati na linku OVDE.