29/05/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Inter-Logos-tribina-25-04-2024-prenosi-Objektva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-region-News-Serbie

Tribina “Kako su nastali moderni Evropljani?”

Autor 22/04/2024

Stručnu tribinu o novim naučnim metodama i saznanjima vezanim za poreklo starosedelaca Balkanskog poluostrva “Kako su nastali moderni Evropljani?” organizuje Centar za interdisciplinarna istraživanja Inter Logos u sredu, 24. april 2024. godine, od 19 časova, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije.

Prema navodima organizatora: “U okviru donatorskog programa „Gradu Valjevu“ Centar za interdisciplinarna istraživanja Inter Logos organizuje drugo po redu dobrotvorno naučno izlaganje pod nazivom „Kako su nastali moderni Evropljani?“

Arheolog Andrej Starović, rukovodilac i viši kustor Zbirke za stariji neolit Narodnog muzeja u Beogradu, našoj naučnoj javnosti poznat i kao dugogodišnji rukovodilac Programa za arheologiju i Odeljenja za antropologiju u Istraživačkoj stanici Petnica, će valjevskoj publici predstaviti segmente svog stručnog rada u dosada najobimnijem međunarodnom istraživanju o poreklu i migracijama predaka savremenih Evropljanja.

U internacionalnom timu od 117 istraživača i 80 institucija, Andrej Starović je, uz dva saradnika, činio retke predstavnike Srbije u pionirskom menjanju dimenzija istorije usaglašavanjem na prvi pogled raznorodnih nauka. Tokom obimnog dvogodišnjeg istraživanja analizirani su ostaci 225 osoba koje su živele na prostorima Balkana, u rasponu od oko 11.500 godina, u periodima mlađeg paleolita i mezolita. Dugotrajni posvećeni rad krunisan je složenom naučnom studijom „Genomska istorija Jugoistočne Evrope“ i objavljen u renomiranom časopisu „Nature“, poznatom po kontinuiranom rušenju naučnih tabua i pomeranju zadatih granica.

Pored ovog, Starović za sobom ima više desetina članaka, stručnih kataloga i koautorstvo u monografiji Narodnog Muzeja u Beogradu „Zlatni presek“. U oblastima arheologije, antropologije, naučne metodologije i srodnih disciplina održao je preko 300 predavanja; organizovao je i vodio više od 250 naučno – obrazovnih seminara, radionica, kolokvijuma i praktičnih vežbi, a kreator je i rukovodilac preko 30 međunarodnih i nacionalnih projekata, rekognisciranja terena, iskopavanja i bliskih stručnih istraživanja.

Ako Vas zanima šta će sve biti izmenjeno u udžbenicima istorije, kakve ćemo priče u budućnosti pričati deci o svom poreklu, ko smo i odakle dolazimo, koliko smo zaista tehnički napredovali, a šta smo samo pozajmili od prošlosti, koji segmenti socijalnih navika se neumoljivo ponavljaju u kriznim dobima i šta bi prošlost mogla da poruči budućnosti pridružite nam se!

U ime domaćina večeri Centra za interdisciplinarna istraživanja Inter Logos kroz lagume razgovora sa Andrejom Starovićem vodiće Vas istoričar umetnosti Nataša Kristić. Obećavamo obilje uzbudljivih priča, saznajnu nevericu, čuđenje, naučnu provokaciju i lepotu novih otkrića.”