29/05/2024
Najnovije vesti

Završen sedmi Hor fest, apsolutni pobednik Dečiji crkveni hor Branko

Autor 22/04/2024

Svečanim uručenjem nagrada i koncertom pobednika, sinoć je u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” završen sedmi po redu Hor fest.

Titula apsolutnog pobednika festivala pripala je Dečijem crkvenom horu Branko iz Leskovca, koji su i sinoć svojim nastupom pobrali salve aplauza u prepunoj svečanoj sali Muzičke škole. Za svoj nastup u takmičarskom delu ocenjeni su sa 99.67 poena.

Za najboljeg dirigenta proglašena je Ana Ivanović, hora Hrama Svetog Georgija iz Beograda.

U prvoj kategoriji pobednik je Dečiji hor Beograd iz Beograda, u prvoj A kategoriji pobednik je Dečiji hor Centra za negovanje tradicionalne kulture ” Abrašević ” iz Valjeva, u drugoj Devojački hor SMŠ “Živorad Grbić” iz Valjeva, u trećoj hor “Kornelije Stanković” iz Kikinde, u četvrtoj Vokalni ansambl “Musica Tisiana”, u petoj Vokalni ansambl “Vosglas” iz Ćuprije, u šestoj Etno grupa Srpski dom iz Sremske Mitrovice i u sedmoj Julija Bogićević iz Srednje muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva.

Žiri je ovog puta dodelio i specijalne nagrade. Dobili su ih: Leskovački crkveni ansambl tradicionalne srpske muzike “Branko” – za autentičnost nošnje; Etno grupa “Srpski dom” iz Sremske Mitrovice – za kreativni pristup radu sa decom; hor OMŠ “Kornelije Stanković” iz Prokuplja za najbolji muzičko – scenski nastup.

Predstavnici nagrađenih horova

Za najbolji ženski vokal proglašena je Milica Kocić iz Leskovca, najbolji muški vokal je Predrag Kačavenda iz Ćuprije, dok je specijalnu nagradu za kreativnost u solističkoj interpretaciji dobio Lazar Pešić iz Leskovca.

Svi prisutni su zapevali “Mnogaja ljeta” uz dirigovanje predsednice žirija Vesne Šouc

Vanja Urošević, umetnički direktor Hor festa nije krila zadovoljstvo na kraju ove tradicionalne manifestacije, koja je i ove godine održana na više lokacija – u Muzičkoj školi, Valjevskoj gimnaziji, crkvi Pokrova Presvete Bogorodice i Hramu Vaskrsenja Hristovog.

Opšti utisak je da sve ono što pokušavamo prethodnih sedam godina da napravimo, a to je da dovedemo najbolje iz naše zemlje u ovu salu, u naš grad, pre svega kako bi mi dobili onu energiju koju dobijemo kada odemo na neki festival.

Učimo iz iskustva na greškama koje prave drugi organizatori i trudimo se da sve što je najlepše primenimo kod nas. Samim tim da ne smanjimo kriterijum, a da motivišemo horove koji dolaze. Čini mi se da smo uspeli da napravimo dobar balans s obzirom na period pauze koji smo svi imali u vreme korone. Sa 24 horska sastava koji su se predstavili u 33 nastupa u svim kategorijama, čini mi se da festival ostvaruje svoje ciljeve. To je ona edukacija, to je osnaživanje onih koji imaju neki motiv i entuzijazam da ne odustanu da se bore i da izdrže u ovom teškom vremenu, jer horovi nemaju gotovo nikakvu podršku. Ranije su horovi imali podršku, pa je svako ko je nešto želeo da uradi sa horom mogao, a danas je to sasvim na entuzijazmu dirigenta. Ovo je pobeda našeg entuzijazma, ovakav rezultat festivala.

Ovogodišnji učesnici su bili od Vojvodine do Leskovca, a najviše je ove godine bilo horova iz Beograda. Do sada smo iz Beograda imali ili jedan ili nijedan, ove godine su nas prijatno iznenadili. Bio je veliki broj učesnika, imali smo 300 horista po danu.

Sve to je rezultiralo divnom liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog kada je u sklopu službe nastupilo 130 učesnika“, zaključuje Vanja Urošević, umetnički direktor Hor festa.