24/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “SLIKE ZA PONETI” U NOVOM SADU
Joskin-Siljan-Slike-za-poneti-Fabrika-Novi-Sad-06-09-2022-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

“SLIKE ZA PONETI” U NOVOM SADU

Autor 06/09/2022

Večeras, 6. septembra 2022. godine, od 20 časova, u SKCNS Fabrika, u Bulevaru despota Stefana 5 u Novom Sadu, biće otvorena izložba nazvana “Slike za poneti” Joškina Šiljana.

Tim povodom, Bosiljka Zirojević Lečić, slikarka i profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu naznačava:

“Joškin Šiljan je slobodan čovek, a slobodan čovek je umetnik, stvaralac koji kreira/gradi bez ograničenja i zadrške. Izvan ustaljenih konvencija i modela Joškin je stvorio i sebe i svoju sopstvenu igru, stvorio je sopstvenu planetu. Joškin sam bira gde je i šta je, i kuda ga vodi krivudava linija naglašenog crtačkog rukopisa”.

Šiljan je jedan od najaktivnijih autora na domaćoj likovnoj sceni. Prema njenim rečima, njegova snažna potreba za likovnim izražavanjem je igra koju vodi dečija duša koju je, kao umetnik, uspeo da sačuva. Kroz svako delo autora može se iščitati univerzalna poruka umetnika, a to je jednostavna snaga mašte i sloboda stvaranja.

Joškin Šiljan (Nebojša Stojković) rođen je 1953. godine u Pirotu. Živi i radi u Grdelici. Po vokaciji inženjer građevine, a po rođenju umetnik. Slikarstvom se aktivno bavi od 1987. godine, a zvanično izlaže od 1994. godine. Izlagao je u svim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu. Izlaganje u svetski poznatim muzejima i galerijama, čini ga jednim od najznačajnijih međunarodno priznatih savremenih umetnika sa ovih prostora.

Njegovi radovi nalaze se u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama.

Dobitnik je više značajnih nagrada među kojima su: Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na prolećnoj izložbi ULUS-a (2006), Velika nagrada – 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti (2009), Glavna nagrada za slikarstvo na papiru OSTEN (2016), Zlatni OSTEN za crtež (2018).

Izložba “Slike za poneti” biće otvorena u sklopu Bunker Festa 6. septembra u SKCNS Fabrika. Postavka je dostupna publici svakog dana, od 9 do 19 časova, a izložba traje do 16. septembra 2022. godine. Ulaz na izložbu je besplatan.