18/07/2024
Najnovije vesti
osnovci polažu završni ispit Srbija

U sredu test iz maternjeg jezika

Autor 30/05/2023

Učenici trećeg razreda, gimnazije i četvorogodišnjih profila u srednjim stručnim školama, u sredu, 31. maja 2023. godine rade test iz srpskog, tj. maternjeg jezika i književnosti. Za rešavanje testa predviđen je tročasovni vremenski period, počev od 9 časova.

Prvobitno je u kalendaru za školsku 2022/23. godinu u srednjim školama u Srbiji planirano da probni maturski ispit traje tri dana, od 31. maja do 2. juna, testiranjem iz maternjeg jezika, matematike i trećeg izabranog predmeta. S obzirom na predlog o odlaganju državne mature, odustalo se od testiranja u punom obimu, pa će učenici rešavati samo probni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti. Pitanja na testu obuhvatju gradivo i trećeg razreda srednje škole, u skladu sa važećim standardima postignuća.

Iako je proba redukovana na samo jedan test, predviđeno je da bude sprovedena celokupna procedura, u skladu sa prvobitnim planom. Na taj način će i učenici i profesori biti upoznati sa procesom koji obuhvata niz radnji, od preuzimanja do završne kontrole i čuvanja rešenih testova.

Skening centar za sve srednje škole iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga, je u Valjevskoj gimnaziji. Prema očekivanjima, skeniranje testova počinje nakon podneva. Potom, profesori srpskog jezika i književnosti iz svih škola, logovanjem preko određene aplikacije, pregledaju testove. Prema rečima merodavnih, preliminarne rezultate ne treba očekivati pre petka. Nakon toga sledi period za žalbe, potom i konačni rezultati.

Pored aktuelnih informacija o odlaganju državne mature za dve godine, na kraj školske 2025/26. godine, savet za učenike trećeg razreda srednje koji 31. maja rade test je da taj zadatak ozbiljno shvate i da se potrude. Pojedini profesori predlažu da učenike koji dobro urade test nagrade odgovarajućom ocenom.