25/05/2024
Najnovije vesti
Skup na Gradskom trgu u Valjevu paljene sveće za pokoj tragično nastradalih u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu na Vračaru FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs iz Valjeva Gradski trg

U Valjevu upaljene sveće za tragično nastradale u Beogradu

Autor 03/05/2023

Na Gradskom trgu u Valjevu okupilo se više desetina građana, svih generacija, koji su palili sveće za pokoj tragično nastradalih u napadu u Osnovnoj školi „Vladisalv Ribnikar“ u Beogradu.

Uz iskazivanje saučešća porodicama žrtava, Valjevci, za portal Objektiva.rs kažu da su ogorčeni zbog nesrećnog događaja. Jedinstven komentar je: „Krivo je društvo. Krivci smo mi, stariji“.

Čuo sam oko pola dvanaest, brat mi je javio. Tog trenutka sam se strašno loše osećao. Tužno i poraženo. U kakvoj mi to zemlji živimo, gde jedno dete, od nepunih 14 godina, može da napravi jedan takav zločin?“ Pita naš sagovornih kroz suzne oči:

„Mislim da je tačna narodna „kako seješ – tako žanješ“. Žetva je kod nas došla, zato što, samo pogledajte: kakvi su nam televizijski programi, kakve su naslovne strane mnogih novina? Šta deca gledaju? A najviše sam poražen kada sam uključio tv i čuo ministra Ružića koji je rekao: „Naš sistem nije zatajio…“ Pa, šta je zatajilo kada se nama ovo desilo?! Sramota.

Sistem je davno zatajio. Balon će pući, čaša će se preliti, i nadam se da više ikada neće biti ovakvih ili sličnih slučajeva.“

Pri tome primećuje da je nasilje prodrlo u sve segmente društva, dok se priseća da je, kao dečak, išćekivao da ga nedeljom otac vodi da, u bezbednom okruženju, gleda utakmicu na stadionu.

Valjevac, srednje generacije, skrhan tragičnim događajem, jedva govori: „Slika društva, na žalost. Problem najmanje treba tražiti u mladima. Nisu krivci jer odrastaju u takovom okruženju koje smo napravili mi, odrasli.

Među hitnim merama trebalo bi da bude ukidanje određenih programa. I, šta da kažem, ako je u srpskim školama omiljeni „profesor“ čovek koji je proveo godine na robiji? Stvarno, ne znam šta da kažem…? Ovo je velika tragedija“.

Priključujemo se razgovoru dve nastavnice iz ovdašnje osnovne škole: „Ovo je za mene bio ogroman šok,“ kaže nastavnica i pojašnjava da su deci u prvoj smeni pažljivo saopštili. U posle podnevnoj smeni veći deo časova posvetili su razgovoru sa učenicima: „Ceo dan, bila je ta tema. Pokušala sam da malo radimo, da skrenemo misli. Ali, pokušala sam da ih prvo upozorim na sadržaje koje mediji plasiraju. Da što manje gledaju televizije koje nisu primerene. Pa, i igrice koje igraju, na žalost, plasiraju nasilje. I dalje sam u šoku. Mislim da smo, kao društvo, dotakli dno.“

I ja sam prosvetni radnik i plašim se da će toga biti sve više. Ruke su nam prilično vezane kao prosvetnim radnicima, zbog aktuelnog Zakona. I veliki broj roditelja uopšte ne shvataju ozbiljno probleme. Jako dugo se problemi talože. Na mnogo višim nivoima sve traba da se menja, ali treba prvo da krene iz porodice. Treba više vremena posvetiti deci,“ naglašava nastavnica, i dodaje:

Gradski trg Valjevo -paljenje sveća za pokoj nastradalih učenika i radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu na Vračaru deca donela medu FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs iz Valjeva
Gradski trg Valjevo – paljenje sveća za pokoj nastradalih učenika i radnika obezbeđenja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs iz Valjeva

Činjenica je da je roditeljstvo postalo bukvalno to da, kako prohodaju, idu u neke školice. Pre nego nauče da vežu pertle, već moraju da govore strani jezik. Imam utisak da roditelji vode decu gde god, samo da nisu kod kuće. Onda, kako rastu, da su što više u školi i na tim drugim mestima jer je tako lakše. I, onda je neko drugi krivac,“ rezimira profesorka, koja napominje da je prvo majka, i da je deci prvo potrebna porodica, roditeljska ljubav i pažnja.

Na skupu u Valjevu bilo je, možda i u najvećem broju, dece, starijih osnovaca i početnih razreda srednjih škola koji su došli u pratnji odraslih. Tihi, spuštenih pogleda, kao da su preuzeli sav teret događaja. Pored sveća, doneli su i plišanog medu za svoje vršnjake tragično nastradale u osnovnoj školi u Beogradu, glavnom gradu Srbije.