19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije i sutra neće održavati nastavu, traže hitnu smenu ministra Ružića
Ucionica-crno-bela-Dan-zalosti-u-Srbiji-smena-ministra-Ruzica-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije i sutra neće održavati nastavu, traže hitnu smenu ministra Ružića

Autor 04/05/2023

U Medicinskoj školi u Valjevu danas nije održavana nastava: „Zbog narastajućeg nasilja i tragičnog događaja u školi OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.“

Takođe, u petak, 5. maja 2023. godine članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, u valjevskoj Medicinskoj školi neće držati časove, u čemu im se pridružuju i članovi iz kolektiva OŠ Sestre Ilić i Prve osnovne iz Valjeva.

Zbog ugrožene bezbednosti, u najnovijoj Odluci o nastavku obustave rada, do daljeg, pored ostalog su navedeni i zahtevi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije:

„Zahtevi koje ovim putem iznosimo, a čije bi ispunjenje stvorilo preduslove za vraćanje bezbednosti svih učesnika obrazovno – vaspitnog postupka, su sledeći:

1. Razrešenje ministra prosvete Branka Ružića. Ukoliko dođe do razrešenja ministra, zbog lične odgovornosti, jer je propuštanjem da deluje i posluša struku, sve učesnike obrazovno-vaspitnog postupka doveo u opasnost, zahtevi za pregovore su sledeći:

2. Izmenom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugih zakona kojima se reguliše sporna oblast, uvesti mogućnost suspenzije učenika.

3. Izmena Zakona o krivičnom postupku i uvođenje strožijih kazni za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja, na radnom mestu i u vezi sa radnim mestom.

4. Ukidanje mogućih anonimnih prijava protiv zaposlenih u obrazovanju.

O svim daljim koracima javnost i članstvo biće blagovremeno obavešteni,“ navedeno je u Odluci o nastavku obustave rada Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.