25/05/2024
Najnovije vesti
Tehnička škola Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

Uspesi učenika valjevske Tehničke škole i obrazovanje u Trening centru

Autor 24/04/2023

Učenici srednje Tehničke škole iz Valjeva plasirali su se na republička takmičenja na osnovu odličnih rezultata ostvarenih na više strukovnih nadmetanja.

Učenici III5, Nemanja Nikolić, osvojio je prvo, a Dejan Šarčević treće mesto na 16. Republičkom takmičenju učenika srednjih elektrotehničkih škola, za obrazovni profil Serviser termičkih i rashladnih uređaja, održanom u subotu, 22. aprila, u Tehničkoj školi u Rumi. Time je, i u ekipnom plasmanu, Tehnička škola iz Valjeva osvojila prvo mesto. Učenike je pripremao profesor Predrag Vićić.

Na 29. Regionalnom takmičenju mašinskih škola, održanom početkom meseca u Tehničkoj školi, u kategoriji kompjuterske grafike, Jakov Todorović i Petar Goloskoković, učenici II1, plasirali su se na republičko takmičenje. Njihov mentor bila je Margita Živojinović, profesorka mašinske grupe predmeta u Tehničkoj školi Valjevo.

Na istom takmičenju, u kategoriji modeliranje mašinskih elemenata i sklopova 3D, učenik III1 Aleksandar Jović, takođe je ostvario plasman na republičko takmičenje, sa mentorom Milošem Ćirićem, profesorom predmeta iz domena mašinstva.

Takođe, na istom takmičenju, Duško Golubović II4 ostvario je maksimalnih 150 bodova i kao najbrži u izradi testova, plasirao se na prvo mesto, dok je njegov drug iz odeljenja, takođe tehničar mehatronike, Strahinja Ristić sa 150 poena, na osnovu vremena obavljanja zadatka, osvojio drugo mesto. Njihov mentor je profesor Micko Lepojević.

Na atletskom takmičenju u nedelju, 23. aprila, pod sloganom „U trci sa zdravljem, budimo brži!” u organizaciji Mesne zajednice Gradac, u disciplini na tri kilometra za srednjoškolce, sjajne rezultate su ostvarili učenici odeljenja II5 iz Tehničke, osvojivši čelne četiri pozicije. Prvo mesto zauzeo je Stefan Popović, sledi ga Sava Lazarević, treće mesto je osvojio Lazar Marjanović i četvrti je Luka Grujičić. Na atletsku trku učenike su vodili profesori fizičkog vaspitanja, Nemanja Simić i Aleksandar Đukić.

Valjevo Tehnička škola Trening centar mehatronika kabinet foto Objektiva.rs Snežana Jakovljević Krunić učionica
Tehnička škola Valjevo jedan od kabineta Trening centra

Učenici srednje Tehničke škole iz Valjeva već godinama ostvaruju izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim strukovnim takmičenjima, čemu u znatnoj meri doprinosi poboljšanje radnih uslova u školi.

Podsećamo, u okviru Tehničke u Valjevu funkcionište savremeno opremljen Trening centar koji sadrži devet radionica i 13 specijalizovanih kabineta. Pored obrazovanja redovnih učenika škole, veliki je broj polaznika iz privrede koji su nastavili obrazovanje vanrednim školovanjem, kroz dokfalifikaciju, prekvalifikaciju ili vanredno školovanje po zakonskom okviru. Tako da, osim praktične nastave za redovne učenike, Trening centar pruža usluge neformalnom obrazovanju odraslih kroz realizaciju velikog broja obuka, za koje je škola verifikovana jer ima status Centra za obrazovanje odraslih, kao i status JPOA obrazovanja odraslih.

U skladu sa izmenama načina izvođenja praktične nastave i novinama usvojenim Zakon o srednjem i Zakon o dualnom obrazovanju, uz finansijsku pomoć Ministarstva prosvete, Grada Valjeva i iz sopstvenih sredstava, adaptiran je i oremljen TC Tehničke škole Valjevo. Trening centar sadrži devet radionica i 13 specijalizovanih kabineta za praktičnu nastavu i za nastavu u okviru vežbi za veliki broj predmeta u područjima rada za koje je verifikovana Tehnička škola u Valjevu.