12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • U TENT-u izgradnja postrojenja za odsumporavanje
Valjevo foto iz aviona Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

U TENT-u izgradnja postrojenja za odsumporavanje

Autor 15/07/2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa delegacijom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) o realizaciji tekućih projekata i mogućnostima za saradnju na novim projektima u energetskom sektoru.

Predstavnici JICA izrazili su zahvalnost timu Ministarstva rudarstva i energetike na podršci u realizaciji projekata koji su u toku i iskazali zainteresovanost za  saradnju na novom projektu izgradnje RHE Bistrica.

Formirali smo poseban projektni tim i zajedno sa predstavnicima EPS, nastavićemo sa izradom projektno-tehničke dokumentacije. Paralelno sa pripremom studije o uticaju na životnu sredinu i projektovanjem, važno je da nastavimo razgovore o obezbeđivanju finansiranja, jer je reč o velikom projektu snage 628 MW. Izgradnja RHE Bistrica je prioritetan projekat u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koje je usvojila Vlada Srbije, i imaće važnu ulogu u našim naporima da povećamo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora”, rekla je Đedović.

Na sastanku su razmenjene informacije o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani Nikola Tesla A, kojim će značajno smanjiti emisije štetnih gasova iz ove elektrane.

“U koordinaciji svih učesnika na projektu u TENT A nastojimo da se preostali radovi završe što brže i da se projekat završi u definisanim rokovima”, navela je Đedović.

JICA se zahvalila Ministarstvu rudarstva i energetike na dosadašnjoj saradnji i izrazila spremnost da se uspešna saradnja proširi u budućnosti, navedeno je u saopštenju resornog  Ministarstva.