30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Usvojene izmene Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama
novac-evro.jpg Objektiva.rs Valjevo

Usvojene izmene Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama

Autor 01/09/2023

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici 31. avgusta Predlog izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.

Izmenama se predlaže uvećanje koeficijenta utvrđenih za obračun i isplatu plata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, kao i zaposlenima u učeničkom i studentskom standardu, čija je obračunata osnovna plata niža od iznosa minimalne zarade utvrđene za teritoriju Republike Srbije. Uvećanje koeficijenata za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta predlaže se kako bi se zajedno sa efektima planiranog povećanja osnovice od 5,5% za zaposlene u prosveti, u skladu sa propisima o budžetu, obezbedilo povećanje plata ovih zaposlenih iznad iznosa minimalne zarade.

Ovim izmenama Uredbe predlaže se i promena osnova za uvećanje koeficijenta za deo zaposlenih u stručnim službama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, imajući u vidu promene u nadležnostima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, navedeno je u saopštenju Ministarstva za državne uprave i lokalne samouprave.