14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Uz štednju mogući manji računi za struju
Valjevo foto iz aviona Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

Uz štednju mogući manji računi za struju

Autor 30/09/2023

Usvojena je preporuka Ministarstva rudarstva i energetike da „Elektroprivreda Srbije“ i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40% za racionalnu potrošnju električne energije.

„Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Ove godine smo najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećali sa 30 na 40 odsto, a dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija. Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje”, rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije – pročitajte OVDE

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023, zaključno sa računom za mart 2024. Za uštede energije od 5 do 15 odsto obračunava se popust od 20 odsto, a za potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto. Građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto, moći će da računaju na popust od 30 odsto, dok će oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariti popust od 35 odsto. Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto.

Takođe, domaćinstvima će obračunavati popust od 5 odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Važno je da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu.

Uslov za odobravanje popusta je da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

Za prethodnu grejnu sezonu, na preporuku Vlade „Elektroprivreda Srbije“ domaćinstvima koja su smanjila potrošnju električne energije obračunavala je popuste od 15 do 30% na mesečni račun u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. marta 2023. godine, i u tom periodu popust na račun ostvarivalo je između 36 i 45% kupaca mesečno, navedeno je u obaveštenju Pres službe Ministarstva rudarstva i energetike.

Odobreno finansiranje unapređenja energetske efikasnosti 21 javnog objekata u 21 lokalnoj samoupravi – pročitajte OVDE