25/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Obeležena godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića
Stojadin-Mirkovic-pomen-Donje-Leskovice-29-09-2023-FOTO-JakovB.-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Obeležena godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Autor 30/09/2023

Pomenom i polaganjem cveća u Donjim Leskovicama, obeležena je 32. godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića, koji je na služenju vojnog roka, kao 19-gododišnji mladić, 1991. godine stradao u odbrani kasarne JNA u Bedeniku kod Bjelovara.

Porodica i Mirkovićeva majka Anka, sa direktorkom Osnovne škole u Donjim Leskovicama, priredili su pomen na groblju. Potom su predstavnici Gradske uprave Valjeva položili cveće na spomen bisti u školskom dvorištu, u znak sećanja na mladog vojnika, nazvanog „Sinđelić podno Povlena”. Učenici OŠ „Miloš Marković“ iz Donjih Leskovica održali su prigodan program.

Stojadin Mirković je, uz majora Milana Tepića, herojski izgubio život na ratištu 1991. godine, u oklopnom transporteru, braneći strateški položaj u kasarnu JNA u Bjelovaru, u kojoj se nalazilo 170 tona eksplozivnih sredstava.

Vojnika Stojadina Mirkovića tadašnji predsednik SRJ 31. decembra 1999. godine posthumno je odlikovao Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

U znak sećanja na mladog Stojadina Mirkovića, u Donjim Leskovicama je  2013. godine otkrivena spomen-bista, u maju ove godine i u parku na Jadru u Valjevu.