15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Valjevo i Lajkovac dobili značajna sredstva od Ministarstva rudarstva i energetike
FOTO-IZVOR-Press-sluzba-Grada-Valjevo-potpisivanje-ugovora-Ministarstvo-energetike-17-05-24-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News-Serbie-kolubarski-region

Valjevo i Lajkovac dobili značajna sredstva od Ministarstva rudarstva i energetike

Autor 17/05/2024

Valjevo dobilo značajna sredstva od Ministarstva rudarstva i energetike, Opština Lajkovac prvi put u Programu unapređenja energetske efikasnosti.

Zamenik gradonačelnika Valjeva Nemanja Petrović, potpisao je ugovore sa ministarkom Dubravkom Đedović Handanović, za programe energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

Od 137 lokalnih samouprava na ovom javnom pozivu, Valjevo je od Ministarstva rudarstva i energetike dobilo sredstva za dva projekta i to za sufinansiranje dela Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji se odnose na sufinasiranje mera porške socijalno ugroženim građanima, u iznosu od 1.800.000 dinara, od čega je iz gradskog budžeta izdvojeno 1.200.000 dinara i za sufinansiranje dela Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova građana koji ne spadaju u socijalno ugroženu kategoriju, u iznosu od 20.700.000 dinara, od čega grad Valjevo izdvaja 13.800.000 dinara.

Zamenik gradonačelnika Valjeva, Nemanja Petrović je rekao: Grad Valjevo zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, četvrtu godinu uzastopno, nastavlja sufinansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

Novina ove godine je da ćemo raspisati i Javni poziv za sufinansiranje podrške socijalno ugroženim građanima, pod povoljnijim uslovima, jer nam je želja da svi naši sugrađani imaju mogućnost unapređenja energetske efikasnosti svojih domaćinstava.

Želim da izrazim veliku zahvalnost Ministarstvu rudarstva i energetike za sve projekte koje zajedno realizujemo i nadam se da će se ova uspešna saradnja nastaviti i u budućnosti, rekao je Petrović.

Opština Lajkovac prvi put u Programu unapređenja energetske efikasnosti, građanima na raspolaganju pet miliona dinara.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković je u Novom Sadu potpisao ugovor o sufinansiranju sa ministarkom Dubravkom Đedović Handanović.

Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa lokalnim samoupravama i Opština Lajkovac za realizaciju projekta učestvuju iznosima od po 2,5 miliona dinara, a građani Lajkovca će izdvojiti 50 posto sredstava za konkretnu meru energetske efikasnosti na svojim stambenim objektima.

Tom prilikom, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pored ostalog, je rekla: U prethodne tri godine više od 30.000 domaćinstava iskoristilo je podršku države da zamene vrata i prozore, poprave fasadu koja je dotrajala, da zamene kotao čistijim energentom ili postave solarni panel i počnu sami da proizvode zelenu energiju. Sve ove mere čine državu otpornijom, ali doprinose i procesu energetske tranzicije.

Za subvencije domaćinstvima država obezbedila oko dve milijardi dinara, odnosno 10 odsto više sredstava u odnosu na prošlu godinu.