15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Otvaranje Legata Velje Pavlovića u Ratkovcu
FOTO-IZVOR-agencija-Pristup-18-05-24-otvaranje-legata-novinara-Velje-Pavlovica-Ratkovac-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-News-Serbie

Otvaranje Legata Velje Pavlovića u Ratkovcu

Autor 17/05/2024

Otvaranje Legata – Spomen kuće Velimira Velje Pavlovića, u zavičajnom mestu novinara, u selu Ratkovac, u subotu, 18. maja 2024. godine, u 13 časova, u terminu u kom je poslenjih godina počinjala njegova kultna emisija Nivo 23.

U prostoru Legata – Spomen kuće nalazi se Veljina lična biblioteka, kao i njegove intimne stvari, fotografije iz detinjstva i razni detalji hobija kojima je bio pasioniran (poptu fotografije, pecanja, veslanja – sporta u kome je bio prvak one bivše Jugoslavije), neizostavnog sviranja gitare…

Prostor, osim slika i fotografija iz Veljinog stana, oplemenjuju i slike koje su specijalno za Legat naslikali naši renomirani umetnici – Milica Vučković, Biljana Willimon, Slavko Krunić…

Govorom Zorana Kostića Cana iz “Partibrejkersa” i Biljane Žujović, direktorke OŠ “Mile Dubljević” iz Lajkovva, uz mini-koncert popularnog benda “Artan Lili” i fantastičnog tria Ane Ćurčin, biće zvanično otovoren Legat Velje Pavlovića.

Legat – Spomen kuća Velje Pavlovića zamišljen je kao prostor koji će Kolubarski kraj moći da “koristi” u svrhu raznih kulturnih događaja, kao što su promocije knjiga, izložbe, muzičke ili umetničke večeri, a sam objekat biće uvršten u turističku ponudu TO Lajkovac.

Uz veliku zahvalnost OŠ “Mile Dubljević” iz Lajkovca i Opštini Lajkovac, bez čije pomoći i odobrenja ne bismo bili u prilici da dobijemo prostor za ovu značajnu ustanovu, nadamo se da će Legat Velje Pavlovića zaživeti kao deo umetničkih dešavanja, promocija knjiga i svirki različitih umetnika, bez čega Velja nije mogao ni da zamisli svoj život.

Nadamo se da će ovaj prostor, koji nosi ime jednog od najznačajnijih novinara Srbije, Beograda svakako, zaživeti kao mesto kulturnih dešavanja u Kolubarskom kraju, i da će ljudi iz Valjeva, Lazarevca i ostalih većih gradova iz okruženja umeti da iskoriste ovo mesto za promociju rada nekih novih talenata, o kojima je Velja Pavlović i te kako vodio računa i želeo da ih promoviše, navedeno je u pozivnom pismu  koje je uputila Katarina Pavlović.

Podsećanje – Slavodobitniku Nikoli Vujičiću uručena nagrada “Desanka Maksimović” (video) – možete pročitati ovde