19/04/2024
Najnovije vesti
aero alarm zagadjenje Valjevo-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo Ljubin grob Brdjani

Valjevo na vrhu liste – već 54 dana aerozagađenja

Autor 12/03/2024

U 17. nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu, udruženje Lokalni odgovor uočava da je od početka 2024. godine već registrovano 54 dana aerozagađenja. Pozivaju škole da informišu učenike i roditelje o zagađenju vazduha.

Većinu dana protekle nedelje bio je zagađen vazduh, u: utorak, sredu i četvrtak sa indeksom “veoma loš”, a ostalim danima sa indeksom “loš”. Lepo vreme je „očistilo“ vazduh u nedelju.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Posmatrajući od početka godine, na dan 11. marta 2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 54 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica – iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). U ovoj godini, do ovog trenutka, vazduh u Valjevu je na prvom mestu na listi gradova po broju dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti, ispred Novog Pazara, Užica, Beograda, Kosjerića, Šapca i Kraljeva.

Podsećanje – Već prekoračen zakonski maksimum, vazduh u Valjevu opet treće kategorije – možete pročitati OVDE

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Podsećanje – Od početka 2024. već 49 dana aerozagađenja – možete pročitati OVDE

Dijagram 1. Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u mikrogramima po metru kubnom (µg3), Valjevo, Datum: 4. do 10.3.2024. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Za dodatne informacije u vezi projekta „Aero Alarm 2.0“ molimo Vas da kontaktirate Đorđa Petkovića, Lokalni odgovor, adresa lokalniodgovor@gmail.com i telefon 060 411 53 99. Za dodatne informacije u vezi USAID-a, molimo Vas da kontaktirate Mirjanu Vukšu Zavišić na imejl adresu mvuksa@usaid.gov ili broj telefona 065 316 45 30.