30/05/2024
Najnovije vesti
9x-Valjevo-protiv-nasilja-VPO-Valjevo-vesi-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs

Valjevo protiv nasilja: “Velika ideja menja i sistem i politiku i donosi promene” (+video)

Autor 11/08/2023

Valjevski pokret otpora je deveto okupljanje građana “Valjevo protiv nasilja” ovog 10. avgusta priredio kao humanitarni skup jer su pozvali okupljene da daju priloge i pošalju SMS 1536 na broj 3030 i podrže akciju prikupljanja pomoći za sugrađanku Katarinu za čije lečenje melanoma u Izraelu su potrebna veća novčana sredstva.

Poruke sa devetog protesnog skupa u Valjevu ove prohladne avgustovske večeri: Povodi su strašni. Ali, moramo da uredimo i državu, i društvo. Da istrajemo, do kraja. Velika ideja menja i sistem i politiku i donosi promene, kao i da: “Protesti prerastu u nenasilne demonstracije.”

Predsednik Građanskog demokratskog foruma, Zoran Vuletić, pored ostalog, kaže: “Znaju oni da u naredne tri godine neće vladati. Nego hoće da naprave novu milenijumsku pljačku kao što je Beograd na vodi. Da dodogovore sa Kinezima i Rusima, kroz tzv. međudržavne ugovore početak izgradnje tih projekata, da napune, ponovo, svoje džepove! Nema normalne države koja bi to dozvolila.”

Naglasivši: “Ja vas molim da istrajemo u ovome, do kraja. Velika ideja menja i sistem i politiku i donosi promene!”

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma

Novinar, jedan od osnivača lista Danas, urednik “Slobodne Evrope”, autor drame i scenatija za film Original falsifikata, Rade Radovanović, pored ostalog, poručuje: “Ja prezirem nasilje. Od toga imam samo jedan jači poriv – neću da trpim nasilje”, i dodaje “protesti da prerastu u nenasilne demonstracije”, na šta dobija gromoglasan aplauz.

Novinar, urednik i dramski pisac, Rade Radovanović

Prof. dr Vladimir Krivošejev sugeriše na činjenice o prvoj valjevskoj kasarni, kao i na mogućnost osnivanja mauzoleja.

Potom, performansom “3. balonijada” ukazuje na brojne nepravilnosti u radu lokalne samouprave, a sve o trošku poreskih obveznika, svih građana. Upućuje i na aktere, dok je deset balona sa imenima predstavnika lokalne vlasti, odletelo u nebo.

Osnivač humanitarne fondacije “Ćale, ovo je za tebe” koja okuplja više od 20 hiljada sledbenika, Petar Đurić, pri obraćanju na Gradskom trgu u Valjevu, pored ostalog, poručuje:

“Ovde večeras vidim mnogo i Katarina i Aleksandara. I vidim da se niko ovde ne plaši. Od njih, moraju da se plaše današnji političari.”

Petar Đurić, osnivač fondacije “Ćale, ovo je za tebe”

Nakon obraćanja, učesnici mirnog građanskog skupa #ValjevoProtivNasilja u organizovanoj povorci Karađorđevom ulicom prošetali su do Ilidže i prostora predviđenog za održavanje koncerta Zdravka Čolića.

Prethodno je Jana Aćimović, iz Valjevskog pokreta otpora, naznačila da, prema nezvaničnim informacijama, taj koncert košta 49.000 evra, kao i da su gradonačelnik Valjeva i direktor Centra za kulturu Valjevo odbili da medijima dostave te podatke.

Mi, građani Valjeva, sa ovog Trga, ostavljamo rok gradskim vlastima da najkasnije do sledećeg četvrtka, 17. avgusta, javno objave sve ugovore koji su zaključeni sa izvođačima za nastupe na ovogodišnjim 36. Tešnjarskim večerima. Ukoliko gradske vlasti ne ispune zahteve u ostavljenom roku, građane Valjeva ćemo blagovremeno obavestiti o našim narednim koracima.