12/07/2024
Najnovije vesti
Foto-izlozba-Slike-grada-365-2022.-u-Muzeju-zavicajnih-pisaca-clanovi-zirija-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-8-8-2023

Izložba fotografija “Slike grada 365” – zajednička priča o Valjevu (+video)

Autor 10/08/2023

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva drugu godinu uzastopno priređuje konkurs i istoimenu izložbu “Slike grada 365” u Muzeju zavičajnih pisaca.

Izložbom dokumentarnih fotografija domaćih autora je predstavljen deo događaja iz 2022. godine. Večina fotografija je otkupljena od zavičajnih fotografa na završenom konkursu.

Selekciju prispelih radova je obavljao žiri u sastavu: direktorka biblioteke Violeta Milošević, informatičar Josip Gračanin, bibliotekar Đorđe Milinković i novinari, Borka Marković i Slobodan Ćirić, koji je značajan broj, 58 svojih fotografija, ustupio za dokumentarnu arhivu Matične biblioteke.

Prema izboru žirija, odabrane su fotografije zavičajnih fotografa: Dragana Krunića, Milana Markovića, Jelene Vitorović, Bogdana Timotića, Mire Jovanović, Mihaila Mihailovića, Vesne Šikić, Aleksandra Jovanovića i Snežane Jakovljević Krunić.

Prilikom svečanog otvaranja izložbe “Slike grada 365/2022.” drektorka biblioteke, Violeta Milošević pored ostalog ističe da fotografija nije samo subjektivni stav autora, već i zakonski ima status umetničkog dela, pa je valjevska biblioteka želela da pokaže svima da je raspoložena za saradnju sa pojedincima, kao i udruženjima i potomcima fotografa koji imaju sačuvanu arhivsku građu: “Da zajednički pričamo priču o našem Valjevu i da zajednički sačuvamo sećanje”, navodi Milošević.

Novinar, Slobodan Ćirić, član žirija koji je izuzetan broj svojih fotografija ustupio Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović” u Valjevu, naglašava da sada, na osnovu aktuelne izložbe, možemo videti kako je živeo grad prošle 2022. godine.

Izložba je dostupna  publici  u Muzeju zavičajnih pisaca radnim danima od 17 do 22 sata tokom letnjeg festivala, a potom radnim danima od 10 do 17 sati.

Slike-grada-365-2022.-izlozba-dokumentarne-fotografije-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-8-8-2023