27/02/2024
Najnovije vesti
Valjevo Valjevska gimnazija foto Anja Krunić

U SUSRET 152. ROĐENDANU VALJEVSKE GIMNAZIJE

Autor 10/11/2022

Valjevska gimnazijska realka je zvanično počela da radi 23. novembra 1870. godine. U raskošnom starom zdanju sledi niz dešavanja u narednih mesec dana povodom 152. Dana škole.

U Valjevskoj gimnaziji su pripremili bogat program, kao krunu zbivanja između dve proslave, najavljuje profesor matematike, Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije.

“Koncert “U susret BEMUS-u” biće održan u četvrtak, 10. novembra 2022. godine, od 19 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije. Nastupiće gudački kvartet “Difrakcije”, koji čine univerzitetski profesori i međunarodno afirmisani muzičari: violinisti Dragan Sredojević i Kristina Minosjan Sredojević, violista Dejan Mlađenović i čelista Dejan Božić. Na programu će biti dela kompozitora koji su živeli i stvarali u 20. veku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ova dela će biti izvođena u sali Beogradske filharmonije na festivalu BEMUS, a samo nekoliko dana ranije biće predstavljena u Valjevskoj gimnaziji.

Valjevska gimnazija priznanje Ambasador Francuske Pjer Košer 05 04 2022 Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić
Nj.E. Ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košer sa Predragom Jevtićem, direktorom Valjevske gimnazije prilikom svečanosti povodom priznanja “Label France Education” uručenog školi

Već sutradan, u petak, 11. novembra, takođe od 19 sati u svečanoj sali Valjevske gimnazije je promocija knjige Emira Kusturice “Vidiš li da ne vidim”. Pored njega o knjizi će govoriti dr Miroslav Perišić, iz Istorijskog arhiva, zatim Želidrag Nikčević i novinar, Milan Ružić.

Potom, sledećeg utorka, 15. novembra, isto od 19 sati, priređujemo tribinu “Astronomski putopisi iz SAD” i tom prilikom sa bivšim Gimnazijalcem, Nikolom Božićem razgovaraće naši učenici o njegovoj poseti svemirskim centrima u Hjustonu i Orlandu.

Nakon toga, biće održana svečana akademija na dan osnivanja škole, 23. novembra, oko podne. Takođe, istog dana u Centru za kulturu Dramski studio Valjevske gimnazije priprema premijeru pozorišne predstave “Prah” koju režira Milan Popović, profesor srpskog jezika i književnosti, prema scenariju jednog od najpoznatijih mađarskih pisaca, Đerđa Špiro”, navodi direktor Valjevske gimnazije, Predrag Jevtić, i dodaje:

Valjevska-gimnazija-etno-koncert-13.-maja-2022.-godine-Mesecina-a-ja-zovem-prelo Objektiva.rs Valjevo FOTO Dragan Krunić
Veče tradicije i narodnog stvaralaštva u Valjevskoj gimnaziji

“Nastavak svečanosti je 26. novembra kada obeležavamo školsku slavu, Sveti Jovan Zlatousti i u utorak, 29. novembra, na rođendan našeg Akademika i učenika Valjevske gimnazije, Matije Bećkovića, u međusmeni priređujemo susret i književnu radionicu sa đacima i našim prijateljima iz Karlovačke gimnazije.

Za kraj ovogodišnje svečanosti povodom 152. Dana Valjevske gimnazije, u četvrtak, 15. decembra, je književno veče sa, takođe učenikom naše škole, publicistom Milošem Jevtićem, koji će predstaviti svoju knjigu o Radovanu Belom Markoviću. I to će biti prilika da Miloš Jevtić uđe u “Galeriju znamenitih” u holu Valjevske gimnazije.”

16-maj-2022-Valjevska-gimnazija-30-konkurs-promocija-zbirke-Objektiva.ts-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic.jpg
Majski književni susreti

Pred Valjevcima i dragim posetiocima je mesec dana sjajnih programa u jednoj od najlepših dvorana u gradu, u svečanoj sali Valjevske gimnazije gde svoje programe rado održavaju sve valjevske ustanove u koje često uključuju i đake.

Podsećamo, u prvoj generaciji školu su pohađala 33 učenika u prvom i 10 u drugom razredu. Sada četvorogodišnju Valjevsku gimnaziju pohađa 820 učenika na klasičnim gimnazijskim, kao i specijalizovanim društvenim, prirodnim i IT programima.

5-maj-2022-Valjevska-gimnazija-Drvo-generacije-2003.jpg
Maturanti Valjevske gimnazije u maju 2022.

Uz niz raznovrsnih sadržaja, učenicima je na raspolaganju računarska mreža u koji je uključeno više desetina kompjutera za svakodnevnu nastavu povezanih sa Beogradskom akademskom mrežom.

Moderno renovirana i savremeno uređena, nagrađivana biblioteka neguje školsku tradiciju uz više od 20 hiljada naslova, među kojima je i Dositejev “Mezimac” štampan 1818. godine.

Svoje darovitosti đaci imaju prilike da iskažu i kroz sekcije, tako da su nagrade za predstave Dramskog studija, hora, debatnog kluba, školskih časopisa, matematičara i uopšte žargonski rečeno prirodnjaka, kao i na sportskim nadmetanjima uobičajena radost učenika i profesora Valjevske gimnazije.

Naslovna fotografija – Valjevska gimnazija, foto Anja Krunić