15/04/2024
Najnovije vesti
Sunce-mamino-film-plakat-FOTO-IZVOR-Bojana-Andric-producent-i-direktor-fotografije-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Valjevska premijera filma “Sunce mamino” (trejler) i radionice za srednjoškolce

Autor 21/02/2024

Novi igrani film „Sunce mamino“ na repertoaru Bioskopa 85 u Valjevu 24. i 25. februara, od 20 časova, potom 2. i 3. marta.

Valjevka Bojana Adrić je direktor fotografije i jedan od producenata filma “Sunce mamino”. Kaže da je ponosna jer je više mladih Valjevaca učestvovalo u ovom projektu i najavljuje radionicu za srednjoškolce u gradu na Kolubari.

“Posebno sam ponosan što su u snimanju ovog filma učestvovala tri mlada Valjevaca, koji su u nekom smislu došli sa valjevskih filmskih susreta i radionica koje smo godinama organizovali povodom festivala: u svojstvu on- scenograf Emilija Stanišić student kamere, u svojstvu asistenta produkcije na setu, Katarina Radmilović koja je nakon snimanja upisala studije režije i kao asistent na odseku kamere Antonije Manojlović koji je nakon snimanja upisao studije kamere.

Iz tog razloga smo Kosta i ja dogovorili sastanke VAKUM-a Valjevski film i Moderna galerija u nedelji nakon filma u utorak, 5. marta, od 19 sati i 30 minuta, organizujemo mini radionicu za zainteresovane srednjoškolce čija je tema razgovor o filmu i razgovor o tome šta je potrebno da se snimi igrani film ili da se profesionalno bavi filmom. Prijave na mejl vakum.valjevo@gmail.com ili VFS Instagram.”

“Sunce mamino” je novi, treći igrani film srpskog reditelja i scenariste Koste Đorđevića, koji je svoju svetsku premijeru imao u novembru na filmskom festivalu „Crne noći“ u Talinu, a od 13. februara kreće u svoj bioskopski i festivalski život širom regiona i Evrope.

Film otkriva Beograd i neke njegove skrivene delove na potpuno nov i originalan način, koji će svojom kreativnošću i svežinom iznenaditi  čak i one koji su sigurni da svaki deo ovog grada dobro poznaju.

U filmu pored Pavla Čemerikića i Branke Katić , igra u glumica Dubravka Kovjanić, dok važne uloge nosi i jedna nova generacija mladih, ali već vrlo uspešnih i nagrađivanih glumaca, među kojima su Denis Murić (poznat po ulogama u filmovima Ničije dete, Zlatni dečko, Indigo kristal, Munje Opet!) i Alisa Radaković (Čuvari formule, Zlatni dečko), Pavle Mensur (Indigo kristal, Usekovanje, Vreme zla, Švindleri)… Denis, Alisa i Mensur su i kolege sa iste klase. Direktor fotografije je Bojana Andrić, a montažer Vladimir Gojun.

Novi film Đorđevića, reditelja ostvarenja “S/Kidanje” i “Reži” je topla, melanholična, tinejdžerska i porodična crna komedija, koja govori o odrastanju, o emotivnim odnosima, složenim porodičnim vezama i ljubavi kao univerzalnoj sili koja razboleva, ali i leči, pokreće sve nas.

Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg Relju (Pavle Čemerikić) koji svoje usamljeno leto provodi tumarajući dvorištima i krovovima Beograda i jedino što ga stvarno vozi, gotovo do opsednutosti, je želja da smuva Anu (Alisa Radaković). U trenucima kada mu umire baka, njegova anksiozna i distancirana mama Olga (Branka Katić) odbija da joj, zbog njihovog međusobno lošeg odnosa organizuje sahranu. Krijući od Olge, Relja se sam upušta u organizaciju babine sahrane, verujući da će tako konačno osvojiti Anu. Dok manevriše između ljubavi i smrti, pokrenuće čitav niz događaja, nerazjašnjenih odnosa i emocija. Čudesno putovanje koje u gledaocu gotovo neizbežno budi sećanja na odrastanje, ljubav i tugovanje u sasvim ličnom, intimnom univerzumu.

Za potrebe filma hrvatski elektropop sastav Nipplepeople je u saradnji sa uspešnim srpsko-američkim kompozitorom i producentom Filipom Mitrovićem iz Los Anđelesa, koji je i radio muziku za Sunce mamino, snimio dve numere: Ti i ja i pesmu U mrak.

Link za pesmu https://www.youtube.com/watch?v=K-TD4SuMCfc&ab_channel=nipplepeople

Film je snimljen u srpsko-hrvatskoj koprodukciji – produkcijske kuće Kinematografska kuća (SRB), i Marinis Media (HR), uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizulenog centra i Creative Europe MEDIA.

Kosta Đorđević o filmu: “Sunce mamino je tinejdžerska i porodična priča o romantičnom sedamnaestogodišnjaku Relji koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada njegova majka odbija to da uradi, ali i kada shvati da je to način da osvoji devojku u koju je zaljubljen. Kako to obično biva u životu i na filmu, njegovi postupci dovešće do neočekivanog razvoja situacije, pa će na kraju filma umesto da osvoji devojku, konačno uspostaviti emotivan odnos sa svojom mamom.

Tako naša tema nadilazi tinejdžersku priču i ulazi u duboke sukobe među generacijama, nedostatku ljubavi i potrazi za istom. U svemu tome ima mnogo humora, pomalo specifičnog i drugačijeg u odnosu na klasičan žanr komedije, ali mislim da dobro komunicira sa publikom, bez obzira na godine.Iskreno se nadam da će gledaoci, ipak, pre svega prepoznati plemenitost filma. Glumački ansambl je bio pefektan, svi su bili fantastični i čini mi se da su kliknuli od prvih proba.”

Branka Katić o svojoj ulozi i samom filmu: “Olga je žena na rubu nervnog sloma. Bodljikavo prase uplašeno da će, ako opet pokaže svoje slabosti, biti izigrana i napuštena. Olga je od onih što uvek krive  druge, “nema vremena” da se bavi sobom, ne ume da procesuira svoje boli, pa sav taj bes i nemoć kuljaju iz nje i na najmanji nadražaj. Razvedena je, besna na bivšeg muža, ljuta na rođenu majku, samohrana majka dva dečaka, koja bije bitke sa svima, u društvu u kome su skoro svi jednako nervozni kao i ona. Mojoj Olgi nije lako.

Kada niste sposobni da osetite ljubav, prvom vama nije dobro. Uz Reljinu pomoć Olga ce naučiti mnogo, njen stariji sin ce joj pomoći da otvori svoje srce i vrati se i deci i sebi. Jedna od mojih omiljenih tema ovog filma je pokretačka snaga ljubavi kao i umeće dece da nauče svoje roditelje kako da postanu bolji ljudi. “