20/05/2024
Najnovije vesti
Valjevska gimnazija Valjevo Srbija Kolubarski okrug foto Dragan Krunić

Valjevski Gimnazijalci zablistali na takmičenjima  

Autor 17/04/2024

Učenici Valjevske gimnazije ostvarili su izuzetne rezultate tokom aprila na takmičenjima iz srpskog i stranih jezika, matematike, kao i na 26. Pozorišnim susretima i Okružnom takmičenju u atletici.

Na Republičkom takmičenju iz stranih jezika u subotu, 13. aprila, na Filološkom fakultetu u Beogradu, učenici Valjevske gimnazije ostvarili su izuzetne rezultate.

Na takmičenju iz nemačkog Anastasija Pavlović, učenica prvog razreda dvojezičnog odeljenja, osvojila je prvo mesto u specijalnoj kategoriji; Đurđa Branković, učenica prvog razreda filološkog odeljenja, osvojila je treće mesto u opštoj kategoriji i Nikola Petaković, učenik prvog razreda filološkog odeljenja, osvojio je četvrto mesto i pohvalu u opštoj kategoriji, svi su učenici profesorke Ivane Veselinović. Takođe, Milica Živanić, učenica drugog razreda filološkog odeljenja, osvojila je treće mesto u opštoj kategoriji, sa mentorom, profesorkom Katarinom Mirković.

Na Republičkom takmičenju iz francuskog jezika Marina Bjegović, učenica drugog razreda dvojezičnog odeljenja, osvojila je drugo mesto u specijalnoj kategoriji, njen mentor je profesorka Brankica Perić. Petar Uskoković, učenik trećeg razreda prirodno-matematičkog odeljenja, osvojio je treće mesto u opštoj kategoriji, pod mentorstvom profesorke Biljane Marinković.

Na 26. Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije održanih u Kragujevcu, predstava “Jesi li ti to doš’o da me vidiš?” Valjevske gimnazije, u režiji Milana Popovića, profesora srpskog jezika i književnosti, osvojila je treću nagradu za najbolju predstavu u celini.

Nagradu za glavnu žensku ulogu osvojila je Mariji Vuković II6 za ulogu Grozdane u predstavi „Jesi li ti to doš’o da me vidiš?“ Dodeljene su četiri ravnopravne nagrade za muške uloge, a među nagrađenima su dva učenika Valjevske gimnazije, Petar Uskoković III2 za ulogu Gorčila i Lazar Petrović II2 za ulogu Maksima u predstavi “Jesi li ti to doš’o da me vidiš?”

Učenici Valjevske gimnazije postigli su odlične rezultate na okružnom takmičenju u atletici održanom prošle sedmice na stadionu na Petom puku u Valjevu. Prva mesta u svojim kategorijama su osvojili: Jefimija Kostić II2 na 100 metara; Nikola Đukić IV7 na 1000m; Pavle Ranković IV2 u skoku u dalj; Đurđina Mirković II4 bacanje kugle i Ana Vilotijević II6 trka na 800m. Učenici su ostvarili plasman na mađuokružno takmičenje u Sremskoj Mitrovici.

Mihailo Lekić IV1, učenik Valjevske gimnazije, ponovio je prošlogodišnji uspeh i osvojio pohvalu na Srpskoj matematičkoj olimpijadi održanoj početkom meseca u Matematičoj gimnaziji u Beogradu sa profesorom Veljkom Ćirovićem.

Učenica sedmog razreda odeljenja obdarenih za matematiku u Valjevskoj gimnaziji, Ana Savić osvojila je drugo mesto, pod mentorstvom profesorke Jelene Nenadović.

Na 27.  literarnom konkursu “Književni susreti Gordana Brajović” u Aleksincu u kategoriji radova učenika srednjih škola, prva nagrada za poeziju je pripala učeniku Valjevske gimnazije Bogdanu Petroviću II5, a druga nagrada za prozu Mariji Gligorić III1. Najveći odziv u kategoriji učenika srednjih škola ostvarila je Valjevska gimnazija i 19. aprila na svečanom uručenju nagrada u Aleksincu biće uručena pohvala za odziv učenika.