17/04/2024
Najnovije vesti
VK-Valis-Vega-kzn-kapiten-Aleksandar-Kovacevic-potpredsednik-dr-Sasa-Zunjic-i-trener-prvog-tima-Milos-Sakovic-14-03-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Važne utakmice – VK Valis u Petnici dočekuje Primorac i KPK (video)

Autor 15/03/2024

Vaterpolo klub Valis iz Valjeva večeras, 15. marta, od 20 sati, dočekuje Primorac iz Kotora. U nedelju, 17. marta, od 18 časova, takođe na bazenu u Petnici, sledi susret sa KPK sa Korčule.

Pred valjevskim Vidrama ovog vikenda su dve važne utakmice F4 A1 Regionalne lige, pa prednost domaćeg terena valja iskoristiti uz svoju publiku i navijače kao dragocenog sedmog igrača.

Potpredsednik UO VK Valis, dr Saša Žunjić, je na konferenciji za novinare naznačio da su, pre obraćanja javnosti, pustili da ide sezona, da pokažu šta mogu.

Došli smo u fazu da imam lepe vesti. Bez obzira na sve poteškoća sa kojima se susrećemo, kako u igračkom kadru, tako i u finansijskom smislu. Ovo je treća godina za redom da aktivno i veoma uspešno učestvujemo u borbi u okviru Regionalne lige za plasman u najboljih 20 klubova u regiji stare Jugoslavije, dodavši da se nadmeću sa klubovima duge tradicije iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, koji iza sebe imaju šampionske titule.

Mi smo se odvažili da uđemo u taj krug, da se izborimo za svoje mesto. Prethodne dve sezone nam je malo falilo. Ove sezone smo u prilici da, uz dobar rezultat koji treba da ostvarimo u naredne dve utakmice, ostvarimo konačno našu želju da se nađemo u krugu elite, u krugu 12 najboljih timova na ovim prostorima. To zavisi od naredne dve utakmice, kaže dr Žunjić, uz obrazloženje:

Mogućnosti su realne da dobijemo Primorac kao prvoplasiranu ekipu, uz objektivne teškoće koje imamo.

Uzećemo primer Primorca kao najvećeg favorita, trenutno, klubom sa tradicijom od 102 godine, koji ima 5 – 6 puta veći budžet od Valisa. Pa se uvek nekako vraćamo na sećanje na Duška Vujoševića kako je igrao Fajnal for sa nekim mladim momcima, energijom i optimizmom do tada neviđenom na našim prostorima. Srećan sam jer mogu da kažem da se nešto slično događa u našem klubu. Svake godine uspemo da prebrodimo finansijske i organizacione, probleme sa igračkim kadrom i da se uvek nađemo tu, blizu elite. Mi ne znamo koja godina će biti prelomna da uđemo u tih 12 klubova. Nadamo se da će to biti upravo ova godina.

Nadamo se da ćemo se stabilizovati u društvu najboljih i da će ime ovog grada i naziv našeg kluba postati konstantno i veoma poznato u okvirima evropskog vaterpola.

Znate da smo igrali i ove godine međunarodni LEN kup, da smo članovi Super lige, veoma uspešni sa respektabilnim pozicijama u okviru naših mogućnosti i u stalnoj borbi sa klubovima kao što su Zvezda, Partizan, Novi Beograd, Radnički Kragujevac, Šabac itd. Vi znate da smo veoma uspešno igrali protiv njh, da nismo bili “topovsko meso”, nismo bili klub za ponižavanje u bilo kojoj selekciji igrača smo uspevali da se izborimo.

Ne želim da kritikujem ikoga, ali mi smo jedini klub od onih koji pokušavaju da se domognu elite, koji nema svoj bazen. Dođete na Korčulu i vidite da mesto od 5000 stanovnika ima fantastičan bazen. Odete u Rijeku, Kranj, Kotor, bilo gde i ono što vam prvo padne u oči to je infrastruktura, ozbiljna, što se tiče i plivača i vaterpolista. I teretana i propratni objekti u okviru tih centara.

Koristim priliku da ponovo apelujejem i na nas, i na građane Valjeva i sve relevantne faktore, da konačno pokušmo da se usaglasimo: da li je moguće da infrastrukturno ispratimo sve ove klubove koji nas uvek, za malo preteknu. A, to nije slučajno. Ovaj pogon igrača, kao i prošlogodišnji, uvek može da isporuči više – u boljim uslovima, rezimira potpredsednik UO VK Valis, napomenuvši da im uvek fali malo, u domenu infrastrukture i finansija, ali da smatra da to nisu nereševi problemi: Milsim da smo dužni sebi, svi zajedno, da to popravimo i da sledeće godine uđemo u stabilniju i ozbiljniju priču, sa još večim izgledima da prođemo dalje!

18-08-2022-vk-valis-Kovacevic-mlada-reprezentacija-Srbije-FOTO-Vaterpolo-savez-Srbije-Objektiva.rs-Valjevo utakmica Srbija - Holandija

Kapiten Aleksandar Kovačević je pozvao publiku da u što većem broju dođu u Petnicu na predstojeće utakmice jer će to za igrače VK Valisa predstavljati dodatni “vetar u leđa”. Smatra da sada bolje igraju i da je raspoloženje u ekipi na vrhunskom nivou.

Sada nam je bilo lakše da se domognemo ovog baraža, ali ove četiri ekipe protiv kojih igramo, tj. dve – to je Fajnal for, su veoma kvalitetne, imali smo dve veoma teške utakmice. Sa “Primorcem” smo se borili ravnopravno, uz par nekih grešaka smo dozvolili da se odvoje i to nas je, na kraju, koštalo rezultata.Ali, mislim da u Petnici možemo da im otežamo posao i da čak probamo da ih pobedimo.

Što se tiče KPK, odlična je ekipa, ali smo otvorili utakmicu baš onako kako smo želeli, dali smoj maksimum i to nas je dovelo do opuštanja, i napravili smo par nesmotrenih grešata, i to je vratilo tu ekipu u meč i oni su dobili vetar u leđa, ali smo mi dobro priveli utakmicu kraju i ostvarili vrlo bitnu pobedu koja nam je donala tri boda koja su veoma bitna u nastavku takmičenja, da probamo da izborimo ili baraž, ili direktno plasman u Premijer ligu.

Pred odlučujuće susrete sa Primorcem i KPK u F4 A1 Regionalne lige, zavšnu reč daje trener prvog tima, Miloš Saković, realno komentarišući potencijale gostujućih ekipa pred večerašnju i utakmicu u nedelju.

Zbog sezone koja je bila opterećena Evropskim i Svetskim prvenstvom, kalendar je bio jako specifičan i bilo je novina za sve trenere, tako i za mene. Dolazilo je do promene kalendara, iz nedelje u nedelju su se menjali rasporedi, pa nam je sve to malo otežavalo posao, ali smo se prilagodili i probali da izvučemo maksimum.

Na prvom turniru mi smo pobedili prve favorite u grupi iz Srbije, to je ekipa Vukova. Ali smo napravili i neshvatljiv kiks protiv Proletera, posle čega je došlo i do kadrovskih promena u ekipi jer nismo bili zadovoljni do tada postignutim rezultatima, zbog oscilacija u igri. Tako da se klub odlučio na, možda nepopularan, ali očekivan potez, s obzirom da je ekipa igrala s previše oscilacija koje su ispod renomea i kluba i očekivanja.

Na drugom turniru smo pobedili sve, osim Vukova. Izgubili smo u čudnoj situaciji, gde smo, posle prve četvrtine bili sa smo dve izmene. Bilo je jako teško da privedemo tu utakmicu kraju, a da imamo sedam igrača u bazenu. Ali, izgubili smo dva razlike, u prvoj utakmici smo ih pobedili sa četiri, i time ostvarili drugo mesto u grupi od prvog do četvrtog mesta. Primorac je počeo takmičenje sa šest bodova, pobedio je Korčulu dva puta, mi i Vukovi smo podelili bodove ali imamo bolju gol razliku, pa smo zauzeli drugo mesto.

Ono što je zanimljivo: Primorac je pobedio KPK u polusezoni, ali oni su se pojačali. Doveli su par pojačanja iz dubrovačkog Juga, došao im je još jedan iskusan igrač iz splitskog Jadrana. Tako da su sada druga ekipa, u odnosu na taj deo kada su igrali i sada predstavljaju veću prepreku za nas, nego što su tada za Primorac.

Što se tiče očekivanja, prvo ću da pomenem da u Primorcu igra Nemanja Vico, naš reprezentativac i osvajač olimpijskog zlata, to je veoma bitan podatak. Igra Draško Brguljan, višegodišnji osvajač brojnih medalja i jedan od najboljih defanzivnih igrača na svetu. Pored Mršića. Oni predstavljaju ozbiljan sastav. Toga moramo svi biti svesni. Slušajući njihove izjave, gde su, po njihovom viđenju, odigrali dva loša meča u Kotoru protiv nas i protiv Vukova, oni sada dolaze sa najvećom mogućom ambicijom, a to je da pokažu da mogu da odigraju bolji vaterpolo.

Sa druge strane, ono što nas remeti je broj povređenih i bolesnih igrača. Aleksandar je u pravu – momci koji treniraju, treniraju jako. Ali nas je malo na treningu.

Poenta sporta je da ne čekamo idealne uslove, nego da iz datih uslova probamo da izvučemo maksimum jer je to žar takmičenja i ja mislim da to ova ekipa ima.

Na kraju krajeva, dve četvrtine smo bili u totalnom egalu, i onda smo posle dva promašena zicera popustili mentalno i dozvolili proste greške, iz čega su oni napravili razliku u trećoj četvrtini, dok smo u četvrtoj uspostavili neki ritam, i to nam daje osnov da možemo da se nadamo pozitivnom rezultatu. Pitanje je i u kakvoj formi će biti Primorac.

Mislim da, ako uspemo da napunimo Petnicu, da će to dodatno dati vetar u leđa našim momcima, na tu neverovatu želju koju imaju, da probamo da izvučemo bodove koji su nam bitni za dalji plasman.

Poenta takmičenja je da budemo prvi, za šta nam trebaju dve pobede. Moraju i Vukovi da ostvare pobedu protiv Primorca, da bi mogli u raspodeli da ostvarimo prvo mesto. U slučaju da se to ne desi, drugo mesto nas vodi u baraž. Mi nismo matematičari, nama je najjednostavnije da probamo da pobedimo obe utakmice, pa da sačekamo i vidimo šta će se dalje destiti, zaključuje Saković.

Prema njegovom mišljenju, ove godine je u suštini najteže takmičenje u A1 Regionalnoj ligi jer u protekle dve godine Vk Valis je za rivala imao Primorje. Međutim, sada su se pojavili Vukovi pojačani sa par igrača iz Partizana i predstavljaju stvarno ozbiljan sastav. Iz starta se tri ekipe bore za prvo mesto, a tu je i Korčula ekipa koja se, takođe pojačala i pravi dodatno opterećenje. Sa druge strane, smatra Saković, da će rezultati pokazati da će ekipe iz Srbije, u međusovnim razigravanjima, biti iznad ekipa iz Hrvatske:

Tu imamo Primorac koji je favorit i onda će sve ekipe iz Srbije biti u prednosti u odnosu na ekipe iz Hrvatske. Nije to ciljno urađeno, tako je bilo realno ove godine, ali mi smo imali teži deo takmičenja jer su naši klubovi trenutno bolji u A1 ligi, nego što su klubovi iz Hrvatske, kaže trener prvog tima Vaterpolo kluba Valis, Miloš Saković.

Pri tome naglašava da iako je u Vaterpolo klubu Valis fokus na prvom timu, veoma ozbiljno rade sa mlađim kategorijama. Dve generacije bile su na pripremama u Istanbulu, u saradnji sa Galatasarajem. U međuvremenu su 2012. godište i mlađi, učestvovali na brojnim takmičenjima. Za predstojeće leto, u planu je da tri generacije Vidrica učestvuju na 18. Spleš turniru u Grčkoj krajem juna da bi mladi igrači prikupili internacionalno iskustvo.  

Podsećamo:

petak, 15. mart, 20 sati * VK Valis, Valjevo – Primorac, Kotor

nedelja, 17. mart, 18 časova * VK Valis, Valjevo – KPK, Korčula

Dr Saša Žunjić, potpredsednik UO VK Valis Vega poziva sve Valjevce, poštovaoce kvalitetne vaterpolo igre i navijače da dođu na bazen u Petnici i podrže valjevske Vidre.