17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Veliko interesovanje građana za besplatne specijalističke preglede
FOTO-IZVOR-Zdravstveni-centar-Valjevo-pregled-dr-Zoran-Zivkovic-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Veliko interesovanje građana za besplatne specijalističke preglede

Autor 05/03/2024

U nedelju su za građanstvo bili omogućeni preventivni pregledi štitaste žlezde, koji su izazvali ogromno interesovanje građanstva. Obrađena su 272 uzorka, uz 209 ultrazvučnih pregleda.

“U okviru pregleda štitaste žlezde, koja reguliše brojne metaboličke procese u organizmu, rađeni su ultrazvučni pregled štitaste žlezde, kao i određivanje nivoa hormona štitaste žlezde (TSH, FT4, antitereoglobulinska antitela).

Ukupan broj urađenih laboratorijskih analiza na hormone štitaste žlezde i antitireoglobulinska antitela je 272. Ukupan broj urađenih ultrazvučnih nalaza štitaste žlezde je 209.

I pored poziva da se preventivni pregledi organizuju za odrasle osobe koje ranije nisu imale detektovano oboljenje štitaste žlezde, tj. da nisu ranije lečeni od oboljenja ovog organa, najveći broj pregledanih je iskoristio preventivne preglede kao kontrolne za već ustanovljeno oboljenje štitaste žlezde, tako da se ne može sa sigurnošću reći koliki je broj novootkrivenih pacijenata sa patologijom štitaste žlezde jer je svaki drugi pregledani imao patološke promene na štitastoj žlezdi.

U Domu zdravlja Valjevo su radila dva tima lekara ultrazvučne preglede i laboratorijske analize, dok je u bolnici u prostorijama mamografa, ultrazvučne preglede radio jedan tim.

Zbog kratkog vremenskog intervala od 8 do 16 časova nije bilo moguće postići sve preglede, pa će za zainteresovane biti omogućen novi termin.

Preventivni pregledi bili su omogućeni i građanima bez zdravstvene knjižice, a trajali su od 8 do 16 časova. Značaj pregleda je veliki, jer su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti.

Preventivni pregledi su piređeni zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja”, pored ostalog navedeno je u obaveštenju info službe Zdravstvenog centra Valjevo.