24/05/2024
Najnovije vesti
Muzička škola Živorad Grbić Valjevo Objektiva.rs

VI Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“

Autor 25/05/2023

Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“ biće održano u Muzičkoj školi u Valjevu od 25. do 28. maja 2023. godine. Najavljeno je učešće više od sto takmičara iz država okruženja.

Prema rečima direktorke škole, mr Suzane Radovanović Perić: „I ove godine, u samom finalu školske godine Muzička škola „Živorad Grbić“ je organizator međunarodnog takmičenja gudača „Zlatne stepenice“ pokrenutog 2016. godine sa ciljem promocije kvaliteta mladih gudača i njihovih pedagoga, na prostoru bivše SFRJ, a inspirisanog radom i ličnošću prof. Živorada Grbića i jednog od najvećih violinskih pedagoga našeg vremena, prof. Dejana Mihailovića.

Po šesti put, valjevska muzička škola će ugostiti mlade soliste na violini, violi i violončelu, ukupno 106, uzrasta od sedam do 23 godine starosti sa prostora Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Srbije, ali i šest kamernih ansambala osnovnih i srednjih muzičkih škola i muzičkih akademija.

Žiri takmičenja i ove godine čine istaknuti profesori muzičkih akademija Beograda, Novog Sada, Cetinja, Ljubljane i Banja Luke i renomirani pedagozi srednjih muzičkih škola iz Beograda i Novog Sada.

Nadmetanje će ove godine, započeti muzikom takmičara, 25. maja, tačno u podne, bez svečanog otvaranja, u znak poštovanja tragedije s početka maja i u znak solidarnosti kolektiva, učenika i roditelja valjevske muzičke škole sa kolegama, roditeljima i učenicima iz osnovne škole „Braća Ribnikar“ u Beogradu.

Takmičenje će biti održavano četiri dana, od 10 časova ujutru do 18 časova uveče, u koncetnoj Sali muzičke škole. U nedelju, 28. maja u istom terminu i u Sali Valjevske gimnazije, kada će zainteresovana publika moći da čuje mlade umetnike na violončelu.

Takmičenje se završava u nedelju, 28. maja u 19 časova, proglašenjem apsolutnog pobednika i dobitnika nagrade „Prof. Dejan Mihailović“, proglašenjem laureata kategorija, ali i nagrađivanjem najboljeg pedagoga i klavirskogsaradnika, uz koncertni nastup najuspešnijih takmičara.

I ove godine, generalni pokrovitelj takmičenja je Grad Valjevo, a manifestaciju su pomogli i Zlatara „WOG“, preduzeće PUBLIK, restoran Zdravljak, pansion Bubica, štamparije X brend i D print,“ navela je Suzana Radovanović Perić, direktorka Muzičke škole „Živorad Grbić“ u Valjevu, organizatora šestog po redu Međunarodnog takmičenja gudača „Zlatne stepenice“.