29/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vlada usvojila Memorandum o razumevanju sa “Francuskom elektroprivredom”
Valjevo foto iz aviona Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

Vlada usvojila Memorandum o razumevanju sa “Francuskom elektroprivredom”

Autor 05/04/2024

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je Memorandum o razumevanju, između Vlade Srbije i „Francuske elektroprivrede“ (EDF), o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog i saradnju u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

„Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa „Francuskom elektroprivredom“ (EDF) u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Takođe, EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa „Elektroprivredom Srbije“ u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da je Memorandumom predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Prethodno se danas, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, sastala u Vladi Srbije sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom sa kojim je razgovarala o pripremi predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i saradnji u oblasti energetike.

„Kao što je nedavno izjavio predsednik Vučić, sa Francuskom razgovaramo o strateškoj saradnji u mnogim oblastima, među kojima je energetika jedna od najznačajnijih. Zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije koja jedina može da obezbedi baznu energiju i poštovanje „net-zero“ koncepta.

Francuska oko 70 odsto električne energije dobija iz nuklearne energije i važno je što će dvojica predsednika razgovarati o ovoj temi u trenutku kada mnoge države razmatraju veću ulogu nuklearne energije u jačanju energetske bezbednosti i rešavanju klimatskih izazova“, rekla je ministarka.

Ona je ukazala da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, ali da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati sa Ministarstvom nauke, prirodnim i tehničkim fakultetima, naučnim institutima i drugim institucijama u zemlji kako bi unapredili kapacitete neophodne za pripremu i realizaciju ovakvih projekata.

„To je takođe prilika da vratimo veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju, koji bi mogli da daju podršku energetskoj sigurnosti Srbije, jer ćemo morati da obezbedimo nove kapacitete u narednim godinama i decenijama“, rekla je Đedović Handanović.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju očekuje se tokom predstojeće posete predsednika Srbije Francuskoj, navedeno je u saopštenju pres službe Ministarstva rudarstva i energetike.