12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Tadić – “Zdrava Srbija” Valjevo na lokalnim izborima samostalno, ali otvoreni i za kvalitetnu koaliciju
Zdrava Srbija Valjevo poverenik Nebojša Tadić vesti Objektiva.rs

Tadić – “Zdrava Srbija” Valjevo na lokalnim izborima samostalno, ali otvoreni i za kvalitetnu koaliciju

Autor 08/09/2023

Na danas održanoj konferenciji za novinare odbornik u Skupštini Grada, Nebojša Tadić, poverenik stranke “Zdrava Srbija” u Valjevu izneo je stavove povodom najava mogućih vanrednih republičkih izbora do kraja tekuće 2023. godine, uz naznaku da je preporuku vrha stranke da “Zdrava Srbija u Valjevu samostalno izađe na gradske izbore.

Pored ostalog, Taduć primećuje: “Vladajuća SNS i njeni najviši funkcioneri najavljuju da su za izbore i da će brzo doneti odluku o tome”, zapitavši: “Da li su se poklopili interesi vlasti i tog građanskog i levog opozicionog bloka i da li su za to dobili blagoslov kolektivnog Zapada, odnosno Amerike i Evropske unije.

“Kao i sve opozicione stranke i mi u Zdravoj Srbiji smo uvek za izbore. Nikada ne bojkotujemo redovne izbore a uvek smo spremni za vanredne ako je to način da se dođe do do boljeg funkcionisanja političkog sistema u Srbiji.

Srbiji je potreban bolji i delotvorniji politički sistem.

Srbiji je potreban novi sastav skupštine i vlade koji će biti sposobni da objedine sve potencijale naše nacije, koji će voditi nacionalnu i spoljnu politiku koja će biti razumljiva i prihvatljiva svakoj srpskoj porodici, svakom grašaninu Srbije pa i svim značajnim političkim grupacijama.

Nisam siguran da je deo opozicije, koji zahteva izbore do kraja godine, dobro analizirao i razmislio pre nego što je izneo ovakav zahtev sa tako kratkim rokom. Više je nego jasno da te stranke nemaju infrastrukturu koja u tako kratkom roku može organizovati snažnu, dobro kontrolisanu i uspešnu izbornu kampanju.

Sve je još čudnije ako vidimo da će te stranke izaći u najmanje tri, a možda i više kolona. Oni kao da vode međusobnu borbu i kao da ih interesuje da se što bolje pozicioniraju u nezadovoljnom biračkom telu a naročito kod onih građana koji od maja meseca neprekidno protestuju u Beogradu i brojnim gradovima širom Srbije pa i u Valjevu gde se nedeljama održavaju ti protesti.

Ukoliko dođe do raspisivanja vanrednih republičkih izbora to bi značilo da oni moraju biti raspisani ovih nedelja ako treba da se održe u decembru kako se spekuliše iz redova opozicije, ali i vladajućih stranaka. 

Vladajuća SNS i njeni najviši funkcioneri najavljuju da su za izbore i da će brzo doneti odluku o tome. Postavlja se pitanje da li su se poklopili interesi vlasti i tog građanskog i levog opozicionog bloka i da li su za to dobili blagoslov kolektivnog Zapada, odnosno Amerike i Evropske unije.

Svejedno, ako se izbori zakažu za decembar, Zdrava Srbija će na njima učestvovati i nadam se postići dobar rezultat koji će omogućiti da postane parlamentarna na nivou Srbije. Nadam se da će prdesednik Zdrave Srbije Milan Stamatović ovaj put izabrati koalicione partnere koji su pouzdaniji i snažniji od onih koji su Zdravu Srbiju povukli u lošiji rezultat nego što joj pripada.

Gradski odbor u Valjevu će se potruditi da doprinese toj kampanji jer Valjevo može presudno da utiče na rezultat svih stranaka i koalicija kada bira Srbija. Mi smo se pripremali za redovne lokalne izbore i verujemo da bi za Srbiju najbolje bilo da se vanredni republički izbori spoje sa redovnim lokalnim, odnosno da se svi sprovedu u maju sledeće godine.

Što se tiče lokalnih izbora mi imamo sugestiju i preporuku od vrha stranke da idemo samostalno na gradske izbore u Valjevu. Ta preporuka je motivisana lošim iskustvima iz koalicionih nastupa na dosadašnjim izborima.

Na osnovu iskustava koja sam stekao u prethodne tri godine i verujem dobrog poznavanja političke scene i političkih prilika u Valjevu, mislim da je za opoziciju u Valjevu najbolje da nastupi potpuno ujedinjena sa jednom izbornom listom i zajedničkom dobrom kontrolom izbornog procesa a posebno izbornog dana.

Ako se vanredni republički izbori održe istog dana kada i redovni lokalni izbori, mi ćemo u Valjevu verovatno morati da prilagodimo koaliciji koju će na republičkim izborima sklopiti vrh naše stranke. U takvim situacijama lokalne koalicije obično prate one sa republičkog nivoa.

Ako nema jedinstvene opozicione liste u Valjevu, mi iz Zdrave Srbije ćemo se potruditi da učestvujemo u okupljanju programski srodnih političkih stranaka, odnosno nacionalno demokratskog bloka.

Da zaključim ovu temu, mi iz Gradskog odbora Zdrave Srbije spremni smo da samostalno ili u koaliciji sa drugim strankama organizujemo kvalitetnu i uspešnu izbornu kampanju za redovne lokalne izbore i eventualne vanredne republičke izbore bez obzira da li se oni održali odvojeno ili istog dana.

Mi smo za te izbore spremni kadrovski, programski, finansijski, organizaciono i u svakom drugom smislu.

Ovih dana ćemo završiti formiranje Saveta gradskog odbora. Članovi Gradskog odbora i članovi naših Saveta već su pripremili okvirne programe za gradske izbore u Valjevu. Narednih nedelja ćemo postepeno predstavljati naše kadrove i programe za preporod Valjeva. 

Zdrava Srbija je stranka koja je potvrđena u praktičnom vođenju lokalne samouprave. Iskustva iz opštine Čajetina gde naša stranka suvereno i uz ogromnu podršku građana vlada neprekidno pune 23 godine sigurno će biti dobra preporuka i biračima u Valjevu. Zdrava Srbija je u Čajetini pokazala da je moguće biti svoj na svome. Da je moguće sprečiti pritiske centralne vlasti i oduzimanje nadležnosti koje su garantovane lokalnim samoupravama Ustavom i Zakonima Srbije.

Takva, samostalna, lokalna uprava koja je u funkciji građana, potrebna je i Valjevu.  

Građanima, medijima i potencijalnim koalicionim partnerima ćemo ponuditi plan kako da budućoj gradskoj vlasti Valjevo bude na prvom mestu. Delove tog plana sam izložio u prethodne tri godine kao odbornik u Skupštini grada od svog prvog nastupa pa sve do danas. Tako će biti i do kraja mog odborničkog mandata. Uskoro ćemo se priključiti razgovorima opozicije u Valjevu o zajedničkoj kontroli izbora. Takođe, pokrenućemo i seriju razgovora o mogućim koalicijama za lokalne izbore u Valjevu”, zaključio je svoje izlaganje odbornik, Nebojša Tadić, predsedavajući u Povereništvu stranke “Zdrava Srbija” u Valjevu.