19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Valjevo petostruki dobitnik priznanja “Šampion solidarnosti”
Sampioni-solidarnosti-2023-Crveni-krst-Valjevo-Platani-kod-laza-restoran-prenosi-objektiva.rs-vesti-Tomic-jevtic-laza-Platani-dr-Mihajlovic

Valjevo petostruki dobitnik priznanja “Šampion solidarnosti”

Autor 20/12/2023

Priznanje “Šampion solidarnosti” – nagradu za najhumanije sredine za 2023. već petu godinu uzastopno osvajaju dobrovoljni davaoci krvi iz opštinske organizacije Crveni krst Valjevo, na osnovu broja prikupljenih jednica krvi.

Grad Valjevo dobitnik je “Dijamantske plakete – Šampion solidarnosti“, najvišeg priznanja koje dodeljuje Institut za transfuziju krvi Srbije, za učešće u zimskoj i letnjoj kampanji 2023. godine i najveći broj prikupljenih jedinica krvi.

Tim povodom je 15. decembra u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda organizovan novogodišnji prijem Instituta za transfuziju krvi Srbije, na kome je priznanje uručeno najuspešnijim gradovima, među kojima je Valjevo.

Valjevo nagrađeno kao jedna od najhumanijih sredina – možete pročitati OVDE

U ime grada Valjeva priznanje su primili član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Marko Jevtić, predsednik Crvenog krsta Valjevo i nacionalne Komisije za dobrovoljno davanje krvi Crvenog krsta Srbije i potpredsednik Crvenog krsta Srbije dr Milutin Mihajlović i sekretar Crvenog krsta u Valjevu Aleksandar Tomić.

Valjevo je osvojio peto uzastopno priznanje, a četvrtu dijamantsku plaketu, u konkurenciji 43 grada i opštine. 

Nagrada se odnosila na petnaestu zimsku i devetnaestu letnju kampanju u kojima smo ukupno organizovali 26 akcija i zahvaljujući humanosti naših sugrađana, prikupili 1127 jedinica krvi (više od trećine svih prikupljenih jedinica u 2023. godini).

Kumulativno u 2023. godini do kraja novembra prikupljeno je 2757 jedinica, što je porast u odnosu na odličnu prošlu godinu, kada je za isti period, od januara do novembra, sakupljeno 2717 jedinica. Sa realizovanih 2757 jedinica ostvaren je procenat davalaca u odnosu na ukupan broj stanovnika Grada Valjeva od 3,34 posto.

Takođe, na pomenutoj svečanosti, osim nagrade za „Šampioni solidarnosti“  naši sugrađani porodica Lazić sa njihovim restoranom „Kod Laze – Platani“ zavredeli su Plaketu koja se dodeljuje najhumanijoj sredini u kategoriji  kompanija, institucija, saveza i udrženja, te njihovoj izuzetnosti u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi. Podsećamo da je porodica Lazić, ove godine organizovala, bila pokrovitelj na tri akcije dobrovoljnog davanja krvi sa ukupno 236 prikupljenih jedinica. Na ovaj način restoran „Kod Laze – Platani“ stao je „rame uz rame“ sa najvećim kolektivima i kompanijama koje su nagrađene.

Sve pomenuto učinilo je da su Valjevci i Valjevke, tradicionalno pokazali svoju humanost i spremnost da dobrovoljnim davanjem krvi pomognu svima kojima je pomoć potrebna.

Pored Valjeva, najuspešniji gradovi su Požarevac, Smederevo, Loznica, Obrenovac, Šabac, Koceljeva, Petrovac, Mionica i Smederevska Palanka.

Veliko hvala dobrovoljnim davaocima”, zaključuje sekretar Crvenog krsta Valjevo, Aleksandar Tomić.