19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Povećan broj test traka za osigurana lica obolela od dijabetesa
RFZO Republički fond za zdravstveno osiguranje filijala u Valjevu Socijalno u Karadjordjevoj ulici Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

Povećan broj test traka za osigurana lica obolela od dijabetesa

Autor 20/12/2023

Oboleli od dijabetesa na insulinskoj terapiji od 23. decembra 2023. godine će imati pravo na veći broj test traka, a pravo na ovu vrstu pomagala o trošku države od sada se uvodi i za obolele na oralnoj terapiji.

Za osiguranike preko 18 godina života koji su na terapiji do četiri doze insulina dnevno povećan je broj test traka sa 100 na 200 test traka za period od šest meseci.

Za osiguranike preko 18 godina života koji su na četiri i više doze insulina dnevno povećan je broj test traka sa 600 na 900 test traka za period od šest meseci.

Za osiguranike koji su na terapiji do četiri ili četiri i više doza, propisivanje novih količina test traka vrši izabrani lekar na osnovu ranije donete ocenelekarske komisije.

Novina je da i osigurana lica preko 18 godina života koja su bez insulinske terapije od 23. decembra 2023.godine imaju pravo na test trake i to u količini 50 test traka za period od šest meseci. Kako ova kategorija osiguranika do sada nije imala pravo na test trake, prvo propisivanje test traka vrši izabrani lekar uz mišljenje specijalista pedijatrije ili specijalista interne medicine. Opravdanost prvog propisivanja pomagala ceni lekarska komisija filijale, dok su naredna propisivanja u nadležnosti izabranog lekara, navedeno je u obaveštenju RFZO.