13/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Valjevo nagrađeno kao jedna od najhumanijih sredina
Aleksandar-Timic-sekretar-Crvenog-krsta-Valjevo-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vsti

Valjevo nagrađeno kao jedna od najhumanijih sredina

Autor 30/09/2023

Povodom 29. septembra, Svetskog dana srca, sekretar Crvenog krsta Valjevo naznačava da je, među 47 gradova, Valjevo treće sa 814 prikupljenih jedinica krvi tokom letnje kampanje. Uz isticanje značaja saradnje između ustanova i propagiranja zdravih životnih navika, poziva na trku “Za srećnije detinjstvo” koja će biti održana 7. oktobra.

Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo pored ostalog ističe da je važnost zajedničkih akcija zdravstvenih ustanova sadržana i u partnerskoj saradnji i humanosti, kao i edukaciji, naglasivši da je san najzdraviji za imunitet, kao i kretanje kao jedan vid preventive kardiovaskularnih bolesti.

Narodna kuhinja Crvenog krsta Valjevo – važne su i pažnja i topla reč – pročitajte OVDE

Na naše pitanje o benefitima redovnog dobrovoljnog davanja krvi za kardiovaskularni sistem, Tomić kaže: “To je kontinuirano obnavljanje krvi, to je jedan od najvažnijih efekata koje svaki pojedinac ima za svoje zdravlje.

Dobrovoljni davaoci su zdravi ljudi. I veliki broj osoba sa hipertenzijom mogu biti davaoci samo postoji poseban režim, jer ujutru, pre davanja krvi, ne uzimaju propisanu terapiju. Celo to obnavljanje krvi blagotvorno utiče na ceo organizam.

Inače, i ovo godine je Valjevo, kao jedna od najhumanijih sredina, nagrađena trećim mestom na osnovu broja prikupljenih 814 jedinica krvi u letnjoj kampanji, u konkurenciji 47 gradova.

Ogromnu zahvalnost dugujemo našim dobrovoljnim davaocima krvi koji se odazivaju na akcije i našim saradnicima koji organizuju akcije i volonterima koji su podrška da svaka akcija bude održana na najbolji način.

Mislim da će novi prostor Crvenog krsta čija je prvenstvena namena za davanje krvi, ponuditi nekim ljudima koji razmišljaju da se odvaže na taj korak i postanu dobrovoljni davaoci krvi.

Jubilarno 2000. davanje krvi u novouređenom prostoru Crvenog krsta Valjevo – pročitajte OVDE

S obzirom da govorimo o Svetskom danu srca, važno je reći da operacija ne može da počne ako krv ne čeka pacijenta, a ukoliko radimo zajedno, možemo učiniti da krv čeka pacijenta, a ne pacijent da čeka na krv”, poručuje Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.

U novim, uređenim prostorijama Crvenog krsta Valjevo svakog utorka priređuju akcije dobrovoljnog davanja krvi.

“Imamo cilj – dođi na start”

Pod sloganom “Imamo cilj – dođi na start” sledećeg vikenda će biti održana atletska trka, podseća Tomić radi promocije zdravog stila života, pozvao je sve, a prvenstveno učenike, da naredne subote, 7. oktobra, u 10 sati, dođu na stadionu Krušik na trku “Za srećnije detinjstvo” kao završni događaj “Dečje nedelje” koji priređuje Crveni krst Valjevo.

“Nemamo vrhunske sportske domete, želimo samo da se družimo i da pokažemo jedni drugima da smo tu, i kada je lepo i kada je teško jer je to misija Crvenog krsta”, zaključuje Tomić.

Crveni krst Valjevo pomaže svoje korisnike – pročitajte OVDE