24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • „Da i Srbija svoje standarde u rudarstvu uskladi sa evropskim“
Ambasador-Kanade-Norman-i-ministarka-energetike-i-rudarstva-Dedovic-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjevo

„Da i Srbija svoje standarde u rudarstvu uskladi sa evropskim“

Autor 19/04/2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas s ambasadorom Kanade u Republici Srbiji Džajlsom Normanom o saradnji dve države u oblasti rudarstva i energetike, navodi pres služba resornog Ministarstva.

Srbija je zemlja koja je srazmerno svojoj veličini bogata mineralnim resursima. Naš cilj je da se to bogatstvo koristi u interesu naših građana i da stvaramo uslove za održivo rudarstvo, kroz poštovanje svih domaćih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine. Na tome ćemo raditi kroz unapređenje regulative, izradu strateških dokumenata i saradnju s međunarodnim partnerima, koji mogu da nam prenesu najbolja svetska iskustva. Pratimo aktivnosti EU na planu definisanja odnosa prema kritičnim mineralnim sirovinama, koje su važne za privredni razvoj i potrebe novih, ekološki prihvatljivih tehnologija, jer želimo da i Srbija svoje standarde u rudarstvu uskladi sa evropskim“, rekla je Đedović.

Ambasador Norman je rekao da je Kanada otvorena za saradnju sa Srbijom, posebno u oblastima rudarstva i obnovljivih izvora energije, u kojima kanadske kompanije imaju bogato iskustvo.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kanadske kompanije Dandi plemeniti metali (Dundee Precious Minerals), koji su upoznali ministarku sa aktivnostima i ulaganjima kompanije u Srbiji, uključujući i geološka istraživanja na istražnom prostoru Čoka Rakita, koji prema preliminarnim istraživanjima ima izuzetan potencijal.

Kompanija Dandi u ovom delu Evrope ima dva rudnika u Bugarskoj, koji posluju po standardima Evropske unije, u skladu sa svim propisima koji se tiču zaštite životne sredine, vodeći računa o potrebama lokalne zajednice.

Naslovna foto izvor Ministarstvo rudarstva i energetike