28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • GIMNAZIJA DOBILA PRESTIŽNO PRIZNANJE
Valjevska gimnazija Valjevo Srbija Kolubarski okrug foto Dragan Krunić

GIMNAZIJA DOBILA PRESTIŽNO PRIZNANJE

Autor 18/01/2022

Pred kraj prvog polugodišta Valjevska gimnazija je dobila prestižnu diplomu LABEL France EDUCATION, kao potvrdu kvaliteta nastave na francuskom jeziku, za koju je škola aplicirala u aprilu 2021. U planu je svečano uručenje u školi, u narednom polugodištu.

Pored uobičajenih nastavnih aktivnosti i otežavajućih okolnosti zbog epidemije, u Gimnaziji su uspeli da održe planirane manifestacije.

Proteklo polugodište bilo je ispunjeno izazovima, ali su uspeli sve da organizuju u skladu sa propisanim merama, naznačava direktor Valjevske gimnazije, profesor Predrag Jevtić:

Izborili smo se i snašli, i nastavnici i učenici, i sa radošću dočekali taj trenutak povratka svih u školske klupe, da se više ne delimo na grupe. Đaci su nakon, skoro dve godine, ponovo bili svi u učionici. Čini mi se, od tog trenutka, vratio se život u školu.”

LABEL France EDUCATION

Pred sam kraj kalendarske godine, u organizaciji Francuskog instituta u Beogradu je priređen prijem u Francuskoj ambasadi. Ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar zahvalio je na promociji jezika i kulture u radu sa učenicima, nakon čega je razgovarao sa predstavnicima prisutnih škola iz cele Srbije, a Valjevska gimnazija je među dobitnicima prestižne oznake LABEL France EDUCATION.

Ambasador Francuske izrazio je želju da poseti Valjevsku gimnaziju, u susretu sa profesorkama francuskog jezika, Biljanom Marinković i Brankicom Perić, saznajemo od direktora, Predraga Jevtića:

Profesorke francuskog jezika, Brankica Perić i Biljana Marinković i direktor Valjevske gimnazije, Predrag Jevtić

Kada govorimo o aktivnostima u kojima smo zaista dobri je i francuski jezik, a potvrda toga je diploma o izuzetno kvalitetnom radu i nastavi. Uvek ističemo da je to nagrada svih učenika i profesora, ali, pre svega, profesora koji predaju francuski jezik i profesora koji predaju druge predmete na francuskom u dvojezičnim odeljenjima, veliki trud koji ulažu, animirajući učenike da im prenesu i dodatna znanja i stručne termine. Svakako da će to učenicima pomoći da kvalitetnije savladaju i usavrše francuski jezik. Inače, nosioci ovog priznanja u Srbiji su dve, ili tri, škole, u Hrvatskoj jedna jer se dobija na osnovu izuzetnog zalaganja,” rezimira direktor Valjevske gimnazije, Predrag Jevtić, nakon prijema u ambasadi Francuske u Srbiji.

Navedenom skupu su prisustvovale i predstavnice Ministarstva prosvete: Marija Krneta, viši savetnik za srednje, opšte i umetničko obrazovanje i Jelica Ristić, zadužena za dvojezičnu nastavu, koje su, tom prilikom, istakle važnost rada dvojezičnih odeljenja i spremnost Ministarstva da podstiče ovakav vid nastave.

Prema rečima direktora, uz povratak učenika u školske klupe, vratila se živost u svakodnevicu škole. U znak obeležavanja uspešnog polugodišta, samoinicijativno učenici drugog razreda uz podršku profesora srpskog jezika i književnosti, priredili su javni čas, protkan muzičko – scenskim izvođenjima dela domaćih pisaca iz doba romantizma.

Podsećanja radi, tokom novembra prošle godine u Valjevskoj gimnaziji održali su i proslavu 151. godine od osnivanja škole, uz niz programa, od susreta sa akademikom, Matijom Bećkovićem i piscem, Radovanom Beli Markovićem, preko izložbe školskih izdanja, zatim poseta literarnih sekcija Karlovačke, beogradske Filološke i Valjevske gimnazije. Valjevska gimnazija je proslavila svoju slavu i zaštitnika Svetog Jovana Zlatoustog, i tom prilikom je školu prvi put posetio Episkop valjevski Gospodin Isihije. Objavljen je film o školi. Za kraj proslave 151. dana škole, u organizaciji Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazije održan je, peti po redu, Međunarodni matematički turnir Integral kup, realizovan kombinovanom metodom – uživo i onlajn preko interneta.